Automatització i innovació, essencials per a la logística del futur
La robotització, la ciència de dades juntament amb altres tecnologies associades, han evolucionat la logística fins a assolir abasts inimaginables.
La logística és més que caixes, immenses superfícies, càrrega i altres. És tot un món dinàmic on cada detall compta per satisfer el client.
Darrere d’una compra d’un producte en línia des de la llar, l’enginyeria i la ciència de dades fan possible que el comprador el tingui a la porta en menys de dues hores. Fins i tot, us permet fer-vos seguiment a través d’una pàgina web o d’una aplicació, on podeu consultar si la comanda va ser rebuda, que el paquet s’està preparant, que va en trànsit, en repartiment i que va ser lliurat.
La logística ha esdevingut amb el temps eix central de qualsevol empresa.
I tot gràcies al fet que es va aconseguir incorporar a tota la cadena de subministrament, de principi a fi, la intel·ligència artificial, la innovació, la digitalització, la robotització i l’automatització.
“La logística comença just abans que el client demani el producte”
Així ho va manifestar el president de ClusterLogistic, Ignasi Sayol, referint-se que la innovació i l’automatització són vitals per a la logística actual i del futur.
De fet, afirma que es requereixen cada vegada més professionals formats per predir tendències i que estiguin en la capacitat de saber el que caldrà.
Sayol indica que les empreses per poder complir els seus desafiaments demanen del mercat personal idoni i preparat. De fet, destaca la tasca que avança PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), a estructurar un “Primer grau universitari de logística i ciència de dades”, amb seus a Vitòria, Barcelona i Mèxic.
Per això ratifica que la integració adequada és el personal i la tecnologia. I ha de ser així per cercar solucions adequades per reduir l’impacte ambiental que genera la logística i reduir l’impacte de la petjada de carboni.
Un exemple que es pot destacar d’aquesta integració és el desenvolupament de Smart Eco Reefer, desenvolupat per l’empresa Inprous. És una tecnologia que cerca contribuir al maneig sostenible de la logística millorant l’etapa del transport.
El “Smart Eco Reefer” permet el lliurament de productes congelats sense que es requereixi un endoll o gasoil.
Ignasi Sayol, també CEO d’Inprous, explica que és un contenidor de “refrigeració passiva que permet una expedició de fins a 32 dies d’energia renovable (com una pila carregada) capaç de mantenir el producte en condicions excel·lents”.
I la venda en línia?
La pandèmia va afavorir l’increment de la venda en línia, cosa que de fet hauria pres més de cinc anys. Sobre això Luis Jiménez, director de Desenvolupament de Negoci de l’operador logístic GXO Iberia, afirma que la globalització també va ajudar aquesta evolució, cosa que a nivell de logística ha implicat més exigències i més exposició al risc.
Però al final de tota la cadena, el més important és que el producte desitjat arribi al comprador en les millors condicions i en el temps estimat. Per aconseguir-ho la tecnologia compleix un paper destacat.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.