Los _tenders_ una herramienta clave ante la crisis de suministros y el alza de los precios

Els tenders una eina clau davant la crisi de subministraments i l’alça dels preus

Davant la crisi de subministraments i l’increment generalitzat dels preus, els “tenders” van haver de reinventar-se.

Els canvis recents en les circumstàncies econòmiques i de la cadena de subministrament han ocasionat dubtes sobre la figura dels tenders o concursos per contractar proveïdors de transport o de serveis logístics per part de les empreses carregadores.

Los _tenders_ una herramienta clave ante la crisis de suministros y el alza de los precios

Actualment s’està qüestionant la seva existència i com han estat concebuts de manera tradicional focalitzats en els preus segons ho han denunciat moltes vegades els transportistes.

Per això i des de temps recents, s’està buscant reinventar aquesta figura per centrar-se en el servei i no pas en el factor preu.

Les diferents postures sobre els “tenders

Cada actor de la cadena logística i del transport, opina sobre com veuen els tenders.

Per exemple, les empreses carregadores manifesten que són una eina indispensable per comparar i saber si s’està pagant per sota, per sobre o en línia al mercat.

Tot per tal d’adequar tot el que cal contractar a nivell de servei que es necessita i per tenir visibilitat del cost breakdown (estructura desglossada de costos) del proveïdor.

També consideren aquesta figura com una bona opció quan es busca un servei específic amb determinades condicions

Nuria Lacacila, ACE

Segons Nuria Lacaci. La secretària general de l’Associació de Carregadors d’Espanya, ACE, “com més gran sigui la incertesa al voltant de les variables que influeixen en la logística i el transport, és quan més sentit té una tendència, ja que el preu no és el principal criteri”.

Sota aquest escenari, els carregadors confien en aquesta eina, ja que en eliminar-se les mitjanes i petites empreses, així com els autònoms, només podran treballar si és a través d’un gran carregador, cosa que és un problema per a la competitivitat, per al servei i per al desenvolupament del sector.

Jordi Espín, Transprime

Per la seva banda, per a Jordi Espín, secretari general de Transprime Spanish Shippers’ Council, els tenders són un termòmetre plural del mercat. Són necessaris per establir un marc de col·laboració per desenvolupar les operacions d’acord amb els costos oferts.

Assegura que els tenders tal com es coneixien fins al 2019, ja no són vàlids. Indica que els tenders subhasta desapareixeran, sobretot en entorns amb manca d’oferta i serveis logístics.

David Ausina, 7Experts

Així mateix, David Ausina (7Experts) manifesta que el context actual és un bon escenari per obrir diàlegs entre carregador i transportista, després de fixar-se les noves regles per part del Govern.

Actualment tots juguem sota les mateixes regles la qual cosa dóna més seguretat en negociar. Afirma que el Supply Chain Operations Manager apunta ara que els tenders o concursos compten amb un millor marc d’estandardització en comparació del que existia fins ara.

I en aquest sentit, prossegueix David Ausina, ia fi de combatre la incertesa generada per la pujada generalitzada dels preus, destaca el paper que exerceix la democratització de la tecnologia per a carregadors i proveïdors i la seva aplicació a les dinàmiques dels tenders.