Com el sector immologístic enfronta l’escassetat de terra a Catalunya

 Amb solucions creatives, innovadores i plenes d’imaginació, els promotors logístics implementen estratègies per fer front a l’escassetat de sòl immologístic a Catalunya.
 Els promotors també han identificat la necessitat de les empreses de comptar amb més estoc disponible, accelerar terminis i ser més sostenibles.

Cómo el sector inmologístico enfrenta la escasez de suelo en Catalunya

 Si bé l’escassetat de sòl a Catalunya és un problema estructural des de fa uns quants anys, ara se li sumen altres obstacles: increment de les rendes, les disrupcions de la cadena de subministrament, la pandèmia.  Tot afecta i repercuteix el sector immologístic.
 Tot i les dificultats, els promotors afirmen que Barcelona té tot el potencial per convertir-se en el hub del sud d’Europa, si aprofita les oportunitats.

El mercat actual i les seves perspectives

A finals de novembre del 2021 la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman va liderar una jornada amb la participació de diferents consultors i promotors logístics, per determinar la situació actual del mercat immologístic de la regió i les seves perspectives el 2022.
Segons els consultors immobiliaris, “Catalunya és un mercat dinàmic”, opinió recolzada per Goodman a Espanya.  Tot i que l’oferta vs.  demanda no es compensen entre si, el que cal és crear nous projectes amb solucions pràctiques i de millor abast en comparació amb altres zones al país.
Una d’aquestes solucions innovadores és la logística vertical que es pot apreciar al centre multiplanta de DSV a Molins de Rei o al futur edifici logístic de Castellbisbal la posada en marxa del qual serà el març del 2022.
Per part seva VGP Spain, gestors d’actius logístics i immobiliaris, opina que el mercat català “és un bon laboratori de proves”, on les estratègies s’han d’adaptar segons les circumstàncies.
Conclouen que comprar sòl de cert volum és molt difícil, de manera que la firma immologística ha optat per implementar una estratègia de sòls amb mides inferiors i orientar-se a l’urbanisme.
Prologis d’Espanya suggereix com una altra solució la regeneració d’espais, per aprofitar els espais ja existents al mercat i reacondicionar-los per satisfer la demanda del mercat.
Per part seva, Clapé Group ha indicat que prefereix comprar sòl brut i no urbanitzat, com a solució al problema.

La pujada de preus i els riscos per al sector el 2022

Segons les estimacions de la consultora Savills Aguirre Newman, el volum total d’estoc per a finals d’any va aconseguir pujar fins als 8,7 milions de metres quadrats.
Quant a disponibilitat de superfície, la mitjana a Catalunya és de 2,8%, aclarint que a la primera corona, segona corona i al centre la disponibilitat és menor.
En resum, el volum total d’estoc immologístic a Catalunya va créixer durant els darrers sis anys en un 30%.
Per al 2022 s’han comptabilitzat 28 projectes amb uns 700.000 metres quadrats addicionals a l’estoc i dels quals el 45% estan pre-llogats, com és el cas d’Amazon a Far d’Empordà amb 140.000 metres quadrats.
Per al 2022, segons Savills Aguirre Newman, s’espera que continuï la demanda insatisfeta, ja sigui per preu, tipus d’actiu o per localització.