El mercat laboral al sector logístic: factors clau per a la seva evolució

L’evolució del mercat laboral al sector logístic es basa en tres pilars importants: l’increment de l’exigència de formació, l’aparició de nous perfils i el paper dels autònoms al sector.
Synergie, firma consultora i solucions en recursos humans, conclou que aquest és el panorama del mercat laboral en aquest segment de l’activitat econòmica.

El mercado laboral en el sector logístico factores clave para su evolución

Synergie, firma consultora i solucions en recursos humans, conclou que aquest és el panorama del mercat laboral en aquest segment de l’activitat econòmica.

Els autònoms

Són peça fonamental i necessària per a un funcionament adequat de les cadenes de subministrament.
Respecte d’això, la consultora estima que durant l’abril d’aquest any es va observar una tendència a la baixa a les afiliacions en el règim de treballadors autònoms al sector logístic. Això es pot interpretar com una trucada d’alerta per evitar que s’incrementi la fugida de treballadors per compte propi.

Exigència en la formació

Aquest factor està associat al canvi que està experimentant el sector i que demana una major exigència en diferents perfils laborals.
En aquest sentit, diferents professionals com els mossos de magatzem i els conductors han vist com ha augmentat la càrrega laboral relacionada amb les tasques que exerceixen als seus llocs de treball. Però amb el detall que els seus salaris no han evolucionat d’acord amb l’augment de tasques.
Les condicions salarials no han estat ajustades a la gran quantitat de responsabilitats assignades.

Nous perfils laborals

En la mesura que sorgeixen nous avenços tecnològics acompanyats de la digitalització, la logística s’ha transformat demanant nous perfils laborals al sector.
Per exemple, a causa de l’auge del comerç electrònic es fan de gran importància els perfils d’alta qualificació davant de càrrecs menys tècnics.
El sector també requereix professionals que aportin solucions al sector des del punt de vista de la sostenibilitat. En aquest context s’hi inclouen temes relacionats amb les plataformes logístiques i amb la reducció d’emissions en les operacions de transport logístic.

Exigències als nivells de servei

A més de la demanda en formació i perfils professionals, també s’ha incrementat l’exigència als nivells de servei.
És una tendència en ascens que mentre hi ha més integració de les grans empreses amb els seus operadors logístics, s’exigeixen estàndards més alts i estrictes en els nivells de servei a la cadena de subministrament.
Aquest és el cas de les previsions de mercat on el Big Data jugarà un paper protagonista, així com el disseny de cadenes logístiques, ladaptació de producte a mercats de destinació, entre altres aspectes.

L’última milla per a lliuraments més ràpids

L’objectiu és buscar la satisfacció més gran del client mitjançant lliuraments més ràpids de comandes i tot s’encamina a poder optimitzar lliuraments d’última milla a les grans ciutats.
Sobre això es proposen diferents solucions com els vehicles elèctrics o el lliurament amb drones.
Qualsevol que sigui la forma de lliurament s’apunta que hi hagi servei de lliurament les 24 hores del dia.
Una altra solució són els camions autònoms que encara que encara falten anys per veure flotes d’aquest tipus de camions rodant per les carreteres, ja hi ha empreses que hi compten.