El port de Barcelona signa un acord per fomentar la formació professional

A partir de les necessitats reals de el sector en capacitació professional, l’Autoritat Portuària de Barcelona va fer part de la signatura d’un acord estratègic per a l’impuls de la Formació Professional (FP) a la seva comunitat portuària, per tal de crear i oferir una preparació  de qualitat.
El puerto de Barcelona firma un acuerdo para fomentar la formación profesional
 L’acord també ha comptat amb el suport de múltiples entitats de l’àmbit privat i públic de el país.  L’objectiu principal és incentivar el talent humà de el sector portuari i logístic amb una formació de qualitat que li proporcioni la preparació i eines de coneixement que s’ajustin a les necessitats reals de el sector.
 La presidenta de l’port català, Mercè Conesa, ha afirmat que “cal posar a disposició de l’món empresarial les oportunitats que proporciona el món acadèmic”.  D’allí la necessitat d’aconseguir aliances estratègiques amb agents i administracions involucrades en el món portuari i logístic, perquè aquests objectius es converteixin en realitat.

 Un relleu generacional per als nous reptes

 Per la seva banda, Jordi Trius, president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, ​​va manifestar que es requereix incorporar personal jove a les plantilles de treballadors de les empreses de el sector, no només per supervivència i relleu generacional, sinó també perquè es requereix  personal per assumir els reptes d’automatització i digitalització.
 A propòsit d’aquest tema, el port va realitzar fa poc un estudi per tal d’identificar els perfils professionals que tindran més demanda a futur en els ports de la Mediterrània.  Complementari a l’estudi, Mercè Conesa ha afirmat que cal implementar noves modalitats d’aprenentatge relacionades amb les pràctiques nacionals i internacionals i amb el desenvolupament d’una formació digital.
 La presidenta del port també va cridar l’atenció sobre la baixa presència femenina en aquest tipus de Formació Professional.  De fet, no arriba al 4%, amb la qual cosa s’estan fent esforços per incentivar a les dones perquè facin part activa de el sector.
 Així mateix, el conseller d’Empresa i Ocupació, Afers Socials i Famílies de Catalunya, Chakir el Homrani, va destacar que la signatura d’l’acord obrirà l’espai per “proporcionar oportunitats i millorar la productivitat de les empreses”.
 Va recalcar que l’acord és fruit de la feina conjunta que vénen avançant des de fa més de dos anys tots els agents que fan part de el sector.  Aquest treball en grup era necessari, ja que no és possible aconseguir una FP adequada, si els operadors, empreses i altres actors no estan alineats sota un mateix propòsit i no coneixen el sector.
 Chakir el Homrani fa èmfasi en la necessitat d’implementar la formació contínua en el sector, ja que per les activitats pròpies es requereix el domini d’idiomes, coneixements en àrees especialitzades, flexibilitat horària i capacitat d’adaptació.  Definitivament les cadenes logístiques, els vaixells i ports, mai paren i són una activitat essencial per al món.
 Actualment un total de 37.000 professionals treballen a les empreses de la comunitat portuària.  A l’respecte, el port s’ha proposat aconseguir la meta dels 40.000 llocs de treball de qualitat en els propers anys.