El puerto de Tarragona aspira a multiplicar por seis su tráfico ferroviario en La Boella

Per a finals de 2023 i amb una inversió estimada en 20 milions d’euros en infraestructura, el port de Tarragona i l’empresa Combi Terminal Catalonia (CTC) van signar un memoràndum d’entesa amb l’objectiu que l’aliança d’empreses CTC s’iniciï en aquest any l’operació  de la terminal intermodal.
El puerto de Tarragona aspira a multiplicar por seis su tráfico ferroviario en La Boella
 La joint venture, el soci majoritari és BASF, busca operar diàriament vuit trens de càrrega-vuit de descàrrega, amb un moviment d’aproximadament 500 contenidors a el dia per a tot tipus de mercaderia (sòlids, líquids, paletitzada o semiremolcs).
 Pel que fa a les destinacions, es preveu que siguin la terminal de BASF a Ludwigshafen (Alemanya) i Anvers (Bèlgica), a l’igual que altres terminals a Europa particularment Itàlia, àrea de Països Baixos i Regne Unit.  Sota aquest escenari, els altres trens circularan en àrea ibèrica per tal d’aconseguir connexió amb Madrid, Lisboa (Portugal) i la zona sud de Sevilla i Algesires.
 D’aquesta manera i després d’uns 18 mesos de construcció, s’estima que a finals de 2023 les noves obres a La Boella ja entrarien en operació.

 Un acord que enforteix la capacitat d’incrementar volums

 Segons les estadístiques, en un any amb trànsit normal com va succeir fins 2019, a La Boella es van canalitzar al voltant de 20.000 vagons.  No obstant això, la CTC busca arribar a l’operació d’uns 120.000.
 S’espera que la posada en marxa de la Boella coincideixi amb l’inici de la circulació al Corredor Mediterrani.
 Per la seva banda, Josep Maria Cruset president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, va destacar la ubicació privilegiada de la terminal entre el corredor d’Henares i la Mediterrània.  També va cridar l’atenció sobre la saturació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que, al costat dels increments en el preu de terra, han augmentat l’atractiu de l’terminal intermodal.
 Pel que fa a l’estratègia de la banda terra, l’objectiu és captar mercaderies de companyies en un radi de 150 quilòmetres per transport multiproducte i multiclient.  A això es podran afegir:
 ● El trànsit continental identificat per la CTC.
 ● Els tràfics futurs de la Zona d’Activitats Logístiques de Tarragona, les operacions s’esperen s’iniciïn en 2021.
 ● El trànsit amb origen o destinació cap a la Terminal Intermodal de Guadalajara (obres que començaran a finals d’abril o inicis de maig).
 De la banda mar també s’ha previst afegir tràfics de contenidors de la terminal de DP World o de la nova línia Ro-Ro inaugurada recentment amb Turquia.

 S’enforteix la intermodalitat a Tarragona

 Per la seva banda, la terminal localitzada a l’interior de el port està composta per quatre vies d’ample mixt que poden acollir trens de 750 metres, així com tres vies addicionals de suport.  Un altre avantatge és que en cas de necessitat és possible desdoblar la seva capacitat a la zona nord per incrementar la seva escalabilitat.

Pel que fa a les repercussions mediambientals, serà possible la reducció de la petjada de carboni, ja que cada tren emetrà al voltant de 45 grams de CO2 per tona i quilòmetre, davant dels 80 grams que emet un camió.