El sector logístic, en un moment clau
El sector logístic a Espanya és un dels més potents motors de l’economia. De fet, és la tercera activitat econòmica que compta amb més afiliació i té un pes clau dins de la balança econòmica del país. És per això que experts en el tema asseguren que es tracta d’un moment clau on les decisions de governs i empreses poden influir en l’enlairament de l’economia.
Es tracta d’un sector amb un potencial impactant: ho demostra els més d’1,1 milions d’empleats al tancament del 2022. Al seu torn, Espanya es troba al lloc 18 del rànquing global, d’acord amb el Logistics Performance Index 2018 del Banc Mundial. És per això que els especialistes asseguren que la contundent cadena de subministraments del país és un avantatge competitiu.
Tot i això, també asseguren que és necessari per part de les autoritats dedicar una mator quantitat d’esforços a apuntalar el transport de mercaderies per via ferroviària. Fonts del sector van recordar que es van destinar uns 327 milions d?euros de les ajudes europees. Tot i això, han assenyalat que agilitzar la transferència dels fons pot ser una bona oportunitat per sortir de la crisi. A més, aportant avantatges competitius a través de la innovació i la transformació energètica i digital.
Sector logístic català
A Espanya, hi ha més de 197 mil empreses dedicades al sector logístic. Això construeix el 10% del Producte Intern Brut (PIB) del país. Però en posar el focus a les regions, el sector representa el 14% del PIB. És per això que la regió és clau també dins del sector logístic espanyol. Pel que fa a la disponibilitat d’espais logístics, Catalunya va tancar el semestre amb un 2,99%.
A més de València, la regió ofereix les taxes d’ocupació logística més altes de tot el país. A més, la renda per a ubicacions de primer nivell arriba als 8.25 euros per metre quadrat cada mes. Aquesta xifra registra un creixement del 6.5% respecte al tancament del segon semestre del 2022.
Sumat a això, la inversió en logística a Catalunya va tancar els sis primers mesos de l’any amb un volum que s’acosta als 150 milions d’euros. Aquest total representa el 32,67% del total d’Espanya.
Tot i això, la inversió va caure un 22% interanual. Però el descens va resultar més lleu que la mitjana nacional, que va registrar una contracció del 61%. Tot i això, els experts preveuen que per al tancament del 2023 la regió presentarà una reactivació en la contractació.
L’estimació és que l’any culmini amb 650 mil metres quadrats a Catalunya. Van recordar que s’esperava una contracció després de tenir dos anys consecutius amb els millors registres a la història de la contractació logística. Alhora, esperen que els propers trimestres estiguin firmats per la baixa disponibilitat existent i una forta demanda. Això tant per a Catalunya com per a València. En el mateix ordre d’idees, un altre informe presentat per UNO revela que Espanya és el cinquè país d’Europa en exercici logístic. Ho avantatgen al rànquing Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i França.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.