Smart containers seran un 30% dels contenidors del món en 4 anys

Un recent informe de la consultora Drewry va revelar que en el transcurs dels propers quatre anys, el 30% dels contenidors a nivell mundial serà del tipus smart container. La projecció realitzada per la consultora implica que l’ús del smart container en el transport de mercaderia a tot el món es multiplicaria fins a sis vegades en els propers cinc anys.

La consultora va comentar a l’informe titulat Container Census & Leasing Annual & Forecast, que el nombre global de contenidors intel·ligents rebrà un fort accelerament en els propers anys. També va indicar que estimen que el nombre de contenidors d’aquest tipus arribarà fins als deu milions d’unitats.

Smart containers en creixement

D’acord amb l’informe de Drewry, el nombre de smart containers seguirà en augment, ja que les empreses adoptaran de manera més àmplia aquest tipus de contenidors. Alhora, seran cada vegada més els smart containers que es destinin al transport de la càrrega seca.

L’informe de la consultora també ofereix dades sobre el creixement d’aquest tipus de contenidors. Va revelar que per a finals de l’any passat, prop del 5,6% de la flota mundial de contenidors estava composta per smart containers. Aquesta xifra representa un creixement del 32% interanual, van destacar.

Una altra dada revelada per l’informe és que les companyies navilieres estan utilitzant tecnologia intel·ligent en bona part dels seus contenidors refrigerats. De fet, més del 50% dels contenidors intermodals marítims refrigerats i terrestres estan equipats de manera smart. Tot i això, en el cas dels contenidors per a la mercaderia seca, la penetració amb prou feines arriba al 0.7%.

Per part seva, ja les navilieres principals a nivell mundial han assegurat que seguiran sumant dispositius d’aquest tipus a les seves flotes. És el cas de Hapag-Lloyd i la japonesa One. Les dues navilieres han expressat el seu compromís sobre l’equipament de les seves flotes de càrrega seca amb contenidors d’aquest tipus.

Gràcies a aquest compromís de les navilieres, els experts asseguren que és una aposta que farà que altres operadors líders segueixin la mateixa línia. Un dels factors que pot ajudar que creixi encara més la penetració daquest tipus de contenidors és la disminució dels seus costos. És a dir, a mesura que els costos dels smart containers es vagin reduint, l’adopció s’accelerarà.

Contenidor intel·ligent

Els contenidors intel·ligents o smart containers són aquells que es troben equipats de manera que es pot fer seguiment en temps real. També és possible monitoritzar les condicions de la càrrega en tot moment, gràcies a la tecnologia amb què estan equipats.

Cal recordar que la implantació d’aquest tipus de tecnologia al transport de càrrega va resultar accelerada per la pandèmia per la Covid19. Això perquè la crisi mundial d’aquell moment va provocar importants interrupcions a la cadena de subministraments. Alhora, això va generar una major visibilització dels problemes que suposen aquestes falles. Per exemple, la necessitat de millorar la traçabilitat de la càrrega i fer front a trànsits més volàtils.