El Port licita construcció de subestació elèctrica per impulsar la descarbonització

El port de Barcelona va llançar recentment la licitació per a la construcció de la subestació elèctrica per subministrar l’energia necessària per a l’electrificació de les molles. El pressupost de la licitació és de 14 milions d’euros i va ser aprovat pel Consell de Ministres el juliol d’aquest any. Abans d’això, el projecte va ser aprovat per l’administració de l’Autoritat Portuària de Barcelona.

El Port licita construcción de subestación eléctrica para impulsar la descarbonización

La licitació de l’obra inclou la redacció del projecte, així com la direcció i execució de la mateixa. També s’hi preveu el manteniment i l’operació de la subestació per un període de dos anys. Això una vegada finalitzada la construcció. Fonts del port van assegurar que la finalització de la subestació està prevista per al 2025. Alhora, la intenció és que sigui la mateixa empresa la que dugui a terme tot el projecte, així com la seva posada en funcionament. Van destacar que així el procés serà més àgil.

Electrificació dels molls

Des de l’enclavament català es va destacar que l’obra esdevindrà el punt de partida i eix principal per a l’electrificació dels molls. Així mateix, s’avançarà cap a la descarbonització de l’activitat portuària.
L’obra de la subestació per a l’electrificació dels molls es construirà en una parcel·la que el port de Barcelona va destinar-hi. També està prevista la connexió amb la futura subestació Cerdá de Red Eléctrica de España. Aquesta darrera subestació es troba en procés de construcció. Van detallar que la connexió es farà a través d’una línia d’alta tensió soterrada de 220 KW.
En concret, la subestació que ha sortit a licitació és necessària per construir la xarxa de mitjana tensió que serà l’encarregada de donar el servei elèctric a tots els molls del port català. Asseguren que la transició energètica està basada en aquest projecte clau, atès que els vaixells podran aturar els motors auxiliars una vegada al port. Això permetrà que els vaixells que atraquin al port puguin operar amb energia 100% renovable. A través d’això, les emissions es reduiran i es contribuirà al procés de descarbonització de l’activitat del port.
D’aquesta manera, la construcció de la subestació per a electrificació dels molls es converteix en una peça clau per a l’objectiu del port de ser neutre el 2050.

Projecte Nexigen

D’altra banda, es va poder conèixer que de manera paral·lela a la construcció de la subestació elèctrica, es faran altres tràmits i obres. Això perquè es pugui posar en marxa el projecte Nexigen per a l’electrificació dels molls. Entre les obres compta la construcció de la xarxa de mitjana tensió per unir-la amb les terminals. També està prevista la connexió subterrània que permetrà unir els molls de l’Energia i l’Adossat.
Es tracta d´un pla a través del qual s´electrificaran totes les terminals de creuers, així com la futura terminal de ferris. A la terminal de creuers, van detallar que es podran connectar fins a sis vaixells alhora.
Està previst que el port de Barcelona inverteixi a les primeres fases del projecte uns 130 milions d’euros.