En el tercer trimestre del 2023, la logística va generar ocupació per a més d’un milió de persones

L’activitat logística ha generat ocupació per a més d’un milió de persones en el tercer trimestre de l’any a Espanya, malgrat les incerteses econòmiques tant a nivell nacional com global. Segons un recent informe del Fòrum de Logística, en col·laboració amb el Grup EULEN i altres entitats del sector logístic espanyol, l’afiliació en logística i transport va experimentar un creixement del 8% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

Aquest estudi, denominat “VII Estudi de Tendències d’Ocupació i Talent Logístic”, té com a objectiu entendre l’evolució de l’ocupació en totes les activitats logístiques i proporcionar informació rellevant sobre tendències formatives i de gestió de talent.

Creixement sostingut

Segons dades de l’última Enquesta de Població Activa realitzada per l’INE, el sector logístic va mantenir un creixement sostingut en termes d’ocupació durant el tercer trimestre de 2023. En el règim general d’ocupació afiliat a la Seguretat Social, es van comptabilitzar 833,999 persones (el 79.8% del total d’ocupats), amb un increment del 5.9% respecte a l’any anterior, la qual cosa equival a 46,501 ocupats més.

D’altra banda, l’ocupació autònoma en logística va aconseguir els 210,763 afiliats (representant el 19.2% del total d’ocupats), experimentant un augment del 0.9% respecte a l’any anterior, equivalent a 1,039 ocupats addicionals.

En general, des del primer trimestre de 2021, l’ocupació en logística ha augmentat en 177,600 persones i, des del mateix període de 2022, ha incrementat en 94,700 persones. En el tercer trimestre de 2023el sector va emprar 1,186,000 persones en tres branques d’activitat.

Detalladament, transport terrestre de mercaderies (57.1%), transport marítim (2%), transport aeri (5.3%), emmagatzematge i activitats relacionades amb el transport (25.2%), i serveis postals i de correus (10.5%).

Per part seva, l’ocupació en el sector ha crescut un 8% en comparació amb el tercer trimestre de l’any anterior. Aquest creixement s’atribueix a l’augment del comerç electrònic, enfortit durant esdeveniments com el Black Friday i el Cyber Monday.

Ocupació logistica

Quant a la distribució geogràfica de l’ocupació logística, més del 60% es concentra a Madrid, Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana. Madrid lidera amb un 19.8% de l’ocupació, seguida de prop per Catalunya amb un 18.4%. Andalusia (14%) i la Comunitat Valenciana (9.9%) també tenen una participació significativa en l’ocupació logística.
D’altra banda, s’evidencia un envelliment en el sector, ja que només el 12% dels empleats tenen menys de 30 anys, mentre que el 36% són majors de 45 anys. Des del quart trimestre de 2020, el grup d’edat entre 45 i 54 anys supera al grup entre 35 i 44 anys, reflectint un procés d’envelliment.
Quant a la representació de gènere, les dones ocupen només el 22.7% de les ocupacions en el sector, a diferència del 77.3% d’homes. No obstant això, s’observa un creixement del 20.3% en l’ocupació femenina en el tercer trimestre de 2023, en comparació amb el 6.6% en homes.En l’activitat de transport de mercaderies, la presència de dones és considerablement menor, representant només el 17.1% de l’ocupació, a diferència d’altres àrees logístiques.

Imatge cortesia d’https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets