Es diversifica el mercat d’enviaments de comerç electrònic a Espanya
Segons l’últim CNMC, Panell de Llars de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, els enviaments de comerç electrònic han guanyat 4,5 punts percentuals de quota entre els anys 2018 i 2020.
Tot radica que tant el preu com l’empresa distribuïdora perden rellevància enfront dels llocs i terminis de lliurament, quan es tracta de triar un operador d’enviaments per part dels particulars.
Enmig d’aquest escenari, els quatre grans operadors de paqueteria a Espanya (DHL, Correus, MRW, Seur i MRW), han perdut terreny en els enviaments de e-commerce enfront de la resta de les companyies.
Seur, una de les principals companyies operadores, va ser la que més quota va perdre en el mercat. La seva quota de lliurament de comerç electrònic B2C en 2018 era de l’15,7%, xifra que es va reduir a l’10,2% en el segon semestre del 2020.
Correus per la seva banda, l’empresa més important com a operador de paqueteria, va publicar recentment que ha vist reduïda la seva quota en cinc punts, passant de l’50% en el segon semestre del 2019 a l’45% en el mateix període del 2020.
Per MRW i DHL, s’han registrat lleus contraccions respecte a 2018, sobretot per l’operador alemany. No obstant això, les dues companyies han incrementat lleugerament la seva participació en comparació amb el segon semestre de 2019.
Comportament dels internautes
El Panell de Llars també va indicar que entre juny i desembre de 2020, el 49,5% dels internautes va realitzar alguna compra online i que més de l’95% d’ells han rebut algun paquet producte de les compres per Internet.
La CNMC va destacar que, gràcies a l’auge de el comerç electrònic, la paqueteria segueix creixent fins convertir-se en columna de el sector postal. Tot a causa de que de mitjana un 75% d’espanyols ja no rep cartes i el 39% no rep cartes d’empreses.
També va destacar que les dades del Panell reflecteixen el comportament del mercat enmig de la pandèmia. Aquesta situació explica molt bé que, a l’hora de fer una compra en línia, el 93% de clients van preferir rebre el paquet al seu domicili particular en comparació amb altres opcions.
Pel que fa als enviaments per part de particulars, l’anàlisi indica que només el 11,6% ha enviat algun paquet en els últims sis mesos.
Les devolucions de compres en línia també es registren amb un 19.1% en el segon semestre de 2020.
Els enviaments a Espanya
Segons la CNMC, la gran majoria dels nacionals espanyols que van enviar paquets ho van fer a través de Correus com a operador, companyia que ha registrat un descens de 6,6 punts percentuals en comparació a el segon semestre de 2020.
També va constatar que l’enviament de cartes tradicionals ha perdut rellevància en l’activitat postal espanyola. De fet, entre juny i desembre de 2020 tot just dos de cada 10 espanyols, van enviar alguna carta.
A l’àrea dels tràmits administratius i malgrat la digitalització dels mateixos, tot just el 14% dels espanyols ha rebut alguna o diverses notificacions electròniques per part de l’administració pública.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.