Se construirá un centro de gestión ferroportuario en puerto de Tarragona

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, ADIF i l’Autoritat Portuària de Tarragona, han signat el protocol per crear el Centre de Gestió ferroportuària de Tarragona, CGFT. El Centre serà co-gestionat de manera conjunta per planificar i operar el tràfic de mercaderies a través de trens a l’enclavament català.

Se construirá un centro de gestión ferroportuario en puerto de Tarragona

És el primer protocol d’aquestes característiques signat a l’Estat. Contempla l’organització coordinada en diferents àmbits operatius, com les connexions amb el port i les terminals o els horaris de transport.

Amb això es busca estar d’acord amb els plans de transport de les empreses ferroviàries, a partir de les necessitats dels explotadors de les instal·lacions de servei i els recursos amb què es compten.

El Centre buscarà crear un marc de relació estable entre els actors que fan part de l’operació ferroportuària de el complex de Tarragona i serà el canal de comunicació operatiu únic amb els diferents subsistemes.

També optimitzarà la infraestructura ferroviària i l’eficiència dels recursos de l’operació. Amb això es busca disposar d’un observatori del trànsit ferroviari al port de Tarragona que subministri informació fiable, així com proposar plans alternatius de transport que permetin minimitzar efectes als usuaris.

Funcions de el Centre de Gestió ferroportuària de Tarragona

  • Captar informació periòdica sobre les condicions d’operació del complex i les previsions del trànsit, tant planificats com addicionals.
  • Actuar com a interlocutor davant ADIF per gestionar les sol·licituds d’adjudicació de capacitat. Planificar els horaris de trens i maniobres en coordinació amb els diferents actors ferroviaris.
  • Definir el procés operatiu i les prioritats de treball, seguint les normes ferroviàries aprovades per l’autoritat portuària i indicant les alternatives en cas d’alteracions.
  • Realitzar l’anàlisi i tractament de les deficiències que es puguin presentar en l’operació dels programes de transport.
  • Efectuar la gestió operativa, observatori, control i seguiment de tràfics per a l’ampliació i millora de noves infraestructures.
  • Establir juntament amb els altres participants, la planificació d’horaris de trens i maniobres que han de realitzar-se entre la Terminal de Transport de Tarragona Mercaderies i la terminal o moll portuari d’origen o de destinació del tren d’arribada o sortida respectivament. També determinarà les maniobres interiors de la zona de servei portuari.
  • Garantir la informació a operadors logístics, empreses ferroviàries, terminals portuàries, prestadors de serveis, entre d’altres, de el Pla Horari de treballs establert.
  • Coordinar amb ANDIF-Subdirecció de Circulació Nord-est (gestió de trànsit de Tarragona), la planificació de les operacions dels trens.

Per vetllar pel compliment dels compromisos pactats per les parts en l’acord, així com per desenvolupar les funcions i objectius establerts en el protocol operatiu, es crearà una comissió de seguiment.

El Port de Tarragona ha liderat en el temps no només el trànsit de mercaderies per via ferroviària, també ha apostat clarament per la intermodalitat per tal d’optimitzar la cadena logística i oferir un millor servei als seus clients, en l’econòmic i de manera sostenible .

El Centre és una mostra de l’acompliment d’aquesta directriu de treball.