Espanya esdevé el sisè mercat immologístic d’Europa

Gràcies a les exigències de l’e-commerce durant els darrers anys ia la gran demanda, l’increment de la necessitat d’espai logístic al nostre país és cada cop més gran. De fet, Espanya ha arribat a ocupar el sisè lloc en inversió immologística al mercat europeu.

L’augment de la demanda d’espai acompanyat d’una plataforma logística adequada que garanteixi una operació d’èxit, ha portat un fort creixement de la inversió a Europa.

España se convierte en el sexto mercado inmologístico de Europa

Les xifres del comportament del mercat immologístic indiquen que la rendibilitat mitjana a Europa és del 4,98%, uns 43 punts per sota en comparació del 2020, sent la més baixa la registrada a Berlín amb un 3,3% i la més alta la d’Estònia amb un 8,3%.

El descens més important es va registrar a Viena amb un 3,4%, (un 1,6% menys).

Segons l’últim informe de la consultora immobiliària espanyola Catella, la inversió total al mercat logístic europeu va assolir els 26.300 milions d’euros durant el primer semestre del 2021, i va doblar els 12.700 milions de l’any 2020.

Espanya va arribar als 1.600 milions, de manera que ocupa el sisè lloc en inversió immologística. Se situa per darrere del Regne Unit, Alemanya, França, Països Baixos i Suècia.

La demanda és tan alta que el mercat immologístic d’Europa no arriba a satisfer-la ni encara amb el desenvolupament de nous projectes. S’ha convertit en tot un repte la consecució de superfície logística disponible per respondre al ritme de creixement del mercat.

L’increment de la demanda es deu al creixement de l’e-commerce, a les necessitats del sector en repartiment d’última milla i al desenvolupament de nous centres de distribució i magatzems que agilitzin l’operació i resolguin problemes globals de la cadena de subministrament.

La dinàmica del mercat immologístic a Europa

En aquest sentit, la consultora Catella Group va elaborar un mapa que explica la dinàmica del mercat logístic a Europa. S’hi observa l’increment en la demanda de superfície logística i, per tant, el creixement de la inversió tant en àrees suburbanes i urbanes.

Aquest comportament del mercat ha aconseguit captar l‟atenció d‟inversors que tradicionalment s´havien concentrat en altres sectors.

Pel que fa a la renda prime, la rendibilitat mitjana s’estima en 5,69 euros/m²/mes, és a dir, entre els 3,70 euros de Lieja i els 16,20 de Londres.

Per la seva banda, a Alemanya, França, Regne Unit i Països Baixos la rendibilitat dels actius prime va caure per sota del 4%, fins i tot amb transaccions properes al 3%.

La firma també destaca el creixement dels preus a República Txeca i Polònia.

Als països nòrdics els preus continuen sent una mica barats en comparació amb altres mercats europeus: Copenhaguen va registrar rendibilitats del 4,8% a Hèlsinki el 4,7% ia Estocolm del 3,75%.

Per part seva, la consultora immobiliària Savills opina que la demanda immologística a Europa segueix superant l’oferta.

Gràcies a allò atractiu del sector, els inversors estan buscant altres zones més atractives fora de les ubicacions principals i amb més potencial de creixement, tal com ho és el mercat espanyol.