Robots amb intel·ligència artificial, els avenços en la manipulació de mercaderies

La logística i la manipulació industrial van trobar a la robòtica i la Intel·ligència Artificial els seus millors aliats.
Un exemple són els èxits del centre tecnològic Tekniker a Espanya que mostra al món el disseny d’algorismes que permeten als robots identificar els punts d’unió d’objectes, fins i tot sense conèixer-los amb anticipació.
Amb això és possible la manipulació industrial de mercaderies de manera més flexible.

Robots con inteligencia artificial, los avances en la manipulación de mercancías

Aquest sistema de visió artificial va ser desenvolupat en el marc del projecte europeu PICK-PLACE i ha estat provat en casos pilot a través de la preparació i allistament de comandes.

Indubtablement aquest desenvolupament tecnològic contribuirà a millorar el procés logístic i el manteniment a sectors de servei i industrials.

Les operacions com agafar productes amb un robot més conegudes com a “pick” i les de col·locar productes “place”, són les tasques bàsiques que desenvolupen la majoria de les aplicacions robòtiques.

En aquest sentit, a la majoria d’entorns estructurats (aquells acotats, sense variacions i amb certs tipus de peces), els processos automàtics de pick i plau ja estan molt ben consolidats.

Robòtica per a manipulació de peces amb alta variabilitat

I aquí és quan la robòtica arriba amb la innovació i la solució. El cas és que quan cal manipular peces amb alta variabilitat i en entorns menys estructurats (amb variacions i no acotats), els algorismes desenvolupats compleixen una impecable funció.

El centre tecnològic Tekniker i membre de Basque Research and Technology Alliance, va desenvolupar nous algorismes de visió artificial dirigits a fer que les aplicacions de robòtica industrial aconsegueixin identificar els punts d’unió d’objectes desconeguts i ubicats a l’interior de les caixes.

Tekniker va desenvolupar el sistema amb base en tècniques de “Deep Learning”. Aquestes permeten predir els punts d’unió per a objectes de forma directa i sense tenir-ne en compte la identificació.

En aquest sentit, s’ha aconseguit oferir al sector una solució flexible capaç de manipular una gran varietat d’objectes.

Ander Ansuategi, investigador de Tekniker, explica que “la idea és avançar en estratègies robòtiques que integrin la visió artificial, la manipulació d’objectes i l’adherència flexible. També es busca aconseguir la precisió i fiabilitat de les operacions pel que fa a la manipulació de productes complexos amb cicles de producció curts al sector logístic”.

Proves pilot amb integració del programari

Per tal de verificar l’efectivitat del sistema de visió artificial de Tekniker, el centre ha realitzat dues proves pilot al llarg de la iniciativa del projecte.

Per això inicialment van integrar el programari desenvolupat amb un sistema automatitzat de preparació i devolució de comandes de ULMA Handling Systems (coordinador del projecte).

Després es va posar a prova el sistema amb l’allistament de comandes de peces de recanvis per a la xarxa de distribuïdors de TOFAS (fabricant d’automòbils FIAT).

El resultat del projecte se sintetitza a aconseguir la transferència a la indústria de tecnologies d’intel·ligència artificial a través de solucions d’automatització i robòtica per a aplicacions com ara creació de comandes unitàries o l’alimentació de màquines, entre moltes altres.