Manca d’organització i equips obstaculitza el repartiment nocturn

El soroll, la manca de recursos i l’organització de l’operació, han estat els factors que han frenat el desenvolupament del repartiment nocturn a les ciutats a Espanya.

Davant la situació actors logístics del sector, sol·liciten suport institucional per adaptar cada cadena de subministrament a un sistema que ajudaria a descongestionar el trànsit.

Falta de organización y de equipos obstaculiza el reparto nocturno

Segons la seva experiència i opinió, el repartiment nocturn com una manera més de Distribució Urbana de Mercaderies, DUM, ofereix grans avantatges:

  • Optimitza els desplaçaments dels vehicles amb mercaderies en poder-se mobilitzar en períodes de baixa congestió i trànsit.
  • Contribueix a descongestionar les ciutats durant el dia.
  • Ajuda a reduir la quantitat d’emissions contaminants en evitar embussos de trànsit en hora punta gràcies a la disminució de consum de combustible.
  • Afavoreix l‟ús de vehicles elèctrics que representen disminució d‟emissions i de pas, la mitigació del soroll.

La Distribució Urbana de Mercaderies, DUM

El repartiment nocturn de mercaderies a les urbs és una modalitat de la DUM que s’ha incorporat a la cadena logística, però no gaire clarament.

A les grans urbs espanyoles consideren aquesta modalitat com una solució per descongestionar els carrers, però el tema del soroll ha estat una barrera per aplicar-la.

Operadors, associacions i experts del sector coincideixen a afirmar que cal un full de ruta, recursos i organització per impulsar el sistema nocturn de repartiment urbà.

Hi ha casos d’operadors d’última milla com DHL o Seur que ja fan repartiment nocturn, aprofitant la facilitat de circulació dels seus vehicles o l’agilitat del càrrec i descarregueu-los en molls quan hi ha menys repartiments.

Rafael Muñoz, director de la unitat de Transport de DHL Supply Chain, manifesta que “l’objectiu és implementar gradualment aquest tipus de repartiment de forma generalitzada i amb el suport de tots els implicats a la cadena logística”.

Aquest impuls no ha estat suficient perquè el repartiment nocturn està supeditat a temes de soroll.

Seur per la seva banda, indica que les tasques de càrrega i descàrrega en zones urbanes poden ocasionar soroll i incomoditat als veïns. Aquesta situació podria solucionar-se amb vehicles més silenciosos i amb màquines millorades de descàrrega que utilitzessin elements plàstics i no metàl·lics per al seu funcionament.

La qüestió és que, tot i comptar amb aquest tipus de maquinària, de tota manera cal una inversió addicional en seguretat, adaptació de les instal·lacions del lloc que recepciona o avançar alguna obra civil.

Tot això sense comptar que als treballadors en horari nocturn cobren més diners per fer la feina de casa.

Els operadors afirmen que ells inverteixen a descongestionar la ciutat i reduir-ne la contaminació, per tant, també hi ha d’haver ajudes i incentius fiscals o bonificacions en impostos locals pel benefici que rep la ciutat i els seus habitants.

Benjamí Calzón, director Excel·lència en Operacions de Seur, afirma que “els canvis i les inversions que realitza la companyia es fan de la mà dels clients per adaptar-se a les seves necessitats i facilitar els lliuraments nocturns de mercaderies”.