Generalitat licitará gestión de terminal intermodal en Girona
Per aconseguir el màxim rendiment de la terminal intermodal de Vilamalla (Girona) i estar preparats per a l’arribada del Corredor Mediterrani el 2023, Cimalsa i el port de Barcelona van confirmar l’obertura de la licitació per gestionar la terminal.
L’anunci ho va fer el secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín, durant la tercera Jornada sobre transport ferroviari de mercaderies organitzada per la BNEW a començament d’octubre del 2021.
La decisió de gestionar les instal·lacions ferroviàries de Vilamalla es fonamenta que és una superfície logística estratègica gràcies a la proximitat amb França. Amb això es busca ajudar a regionalitzar certes parts de la indústria.
Per part seva, Enric Ticó president de Cimalsa, ha indicat que després de diversos anys d’intentar comercialitzar la terminal, al juny van rebre diferents ofertes d’empreses internacionals que busquen alternatives de transport sostenible. En aquest sentit, Vilamalla pot satisfer les expectatives públiques i privades relacionades amb el tren de mercaderies.
El suport dels ports de Catalunya
Enmig de l’anunci, Isidre Gavín secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, va lamentar que durant els darrers anys es van efectuar importants inversions en alta velocitat per a transport de passatgers, però no una considerable per al ferrocarril de mercaderies.
Ara la iniciativa pública i privada s’ha conscienciat en la necessitat de fer eficient aquesta terminal.
En aquest sentit, els representants dels dos ports més importants de Catalunya van reconèixer la necessitat de treballar en conjunt per prioritzar la logística multimodal.
Josep Maria Cruset, president del port de Tarragona, va destacar durant l’esdeveniment que han invertit 75 milions d’euros en tres línies d’actuació en el marc del pla estratègic Horitzó 2023 així:
- La renovació de la terminal intermodal de La Boella amb recursos de 25 milions d’euros.
- La construcció de la terminal intermodal de Guadalajara-Marchamalo amb 15 milions d?euros.
- La Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) amb una inversió de 35 milions deuros.
Així mateix, Jordi Torrent, cap d’Estratègia del port de Barcelona, va destacar la gestió amb èxit de Barcelona que per a finals de l’any estima assolir unes 10.000 circulacions de trens. Atribueix l’èxit a una encertada integració de tots els actors que intervenen en la gestió: operadors logístics, empreses ferroviàries, armadors i terminals portuàries i interiors.
Tot i això, Torrent ha afirmat que una de les prioritats per als propers anys és enfortir el trànsit ferroportuari de contenidors a la llarga distància, ja que el recorregut a curta distància està dominat per la carretera.
A aquest repte també s’uneix aconseguir un trànsit més gran de granels sòlids per ferrocarril i augmentar els trànsits ferroviaris internacionals.
Durant la jornada de la BNEW també es va destacar que el transport multimodal i les autopistes ferroviàries que (implementades ja a diversos països europeus), revolucionaran la logística en els propers anys. Fins i tot es buscarà aprofitar el ferrocarril per transportar semiremolcs.
Finalment, Enric Ticó, president de Cimalsa, va confirmar que en els propers dos mesos es procedirà a obrir el concurs per a la gestió de la terminal intermodal de Vilamalla.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.