Madrid i Barcelona, ​​amb lloguers d’espais logístics més cars de la UE

Barcelona i Madrid són entre les ciutats amb els espais logístics més costosos de la Unió Europea (UE). Un informe recent elaborat per la consultora immobiliària Savills assegura que Barcelona ocupa el lloc 16 entre les ciutats amb el segment logístic més costós a nivell mundial. Per la seva banda, Madrid es va ubicar al lloc 25 de l’esmentat rànquing. Barcelona és darrere de París, però a sobre de Perth, Austràlia, mentre que Madrid és després d’Amsterdam.

Pel que fa a la UEBarcelona és la segona regió més cara. L’informe assenyala que el cost és de 114,9 euros per metre quadrat anual. Al seu torn, Madrid és al lloc número catorze. En aquest cas, el valor anual per metre quadrat és de 82,5 euros.
Per a l’elaboració de l’índex, la consultora va analitzar un total de 52 mercats logístics a les principals ciutats del món. L’informe detalla que el cost per als espais d’emmagatzematge logístic prime ha tingut increments que ronden el 10% fins al mes de juny passat. Destaquen que els valors analitzats inclouen els lloguers, així com els serveis i els impostos.

Espais logístics

Dins l’anàlisi que va realitzar la consultora immobiliària destaca que les ubicacions que han tingut més increments en el cost immobiliari tenen mercats sòlids. A més, també influeixen en els resultats les limitacions existents de sòls, així com les taxes baixes a la disponibilitat.
Van detallar que durant els primers sis mesos del 2023, el cost dels lloguers dels espais logístics va patir un increment del 4.4%. Tot i això, el preu només del lloguer ha comptat amb un increment interanual del 11,8%. Aquest creixement està fins i tot per sobre de la inflació. La consultora va detallar que per al mateix període del 2022, el creixement va ser un punt menor.

Anàlisi global

El reporti assenyala que el creixement entre el gener i el juny del cost total dels espais logístics prime va ser del 10.1% interanual. Això representa una superació del rècord anterior. Est va ser del 8% i es va registrar en el mateix període de 2022.
D’altra banda, Londres continua sent segons l’informe la regió més cara a nivell mundial per emmagatzemar mercaderies. Altres regions de les illes britàniques també es van mantenir dins de les deu més costoses del món.
Si bé hi ha una tendència general al fet que els costos dels espais logístics són més elevats per la presència de mercats sòlids, també hi ha casos on la disponibilitat no està en mínims històrics però el creixement dels valors dels lloguers continua en alça. Però també destaquen que els costos han patit un cert alentiment en els primers sis mesos de l’any.
Segons la consultora, malgrat la presència de la desacceleració en els costos, els valors més alts de l’emmagatzematge no cediran. Davant d’això, apunten que fins i tot a les ubicacions amb menors costos diversos factors impulsaran la demanda. Per exemple, el creixement demogràfic i les tendències estructurals faran que hi hagi més necessitats d’espais logístics.
Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets