Nova Càtedra de la Universitat de Barcelona: logística i gestió duanera liderada per ICIL

La nova Càtedra de Logística i Gestió Duanera és tota una realitat. La Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Institute for Careers i Innovation a Logistics i Supply Chain, ICIL, van iniciar amb èxit la iniciativa.

 

La Càtedra busca donar resposta a l’actual dèficit de professionals capacitats per coordinar tot el procés de les mercaderies des de la sortida fins al lliurament al client. També en gestió del transport i en la documentació que es requereix per a l’exportació i el tema de duanes.

La nova formació també sorgeix per respondre al dèficit en recerca ia la poca producció de publicacions sobre logística, transport, duanes i gestió del comerç exterior amb visió cap al comerç internacional.

Presentació de la Càtedra UB Logística i Gestió Duanera

A finals de l’any passat, la nova Càtedra va ser presentada en públic al Paranimf de la Universitat de Barcelona. L’acte va comptar amb la participació del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, juntament amb altres directius importants del Port de Barcelona i del Parlament de Catalunya.

També van assistir-hi Òscar Mascarilla director de la Càtedra i Xavier Rius director general d’ICIL.

Per la seva banda, Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, va destacar que des de la Universitat:

“Cal oferir una formació ajustada a sectors tan canviants i sensibles com el logístic”.

A més, va insistir en la necessitat que la formació universitària arribi a tots els col·lectius socials i als diferents àmbits de coneixement a través d’acords de col·laboració amb entitats i institucions com l’ICIL.

Barcelona: ciutat estratègica pel sector logístic del sud d’Europa

De la mateixa manera, Òscar Mascarilla, professor d’Economia i director de la Càtedra, va assenyalar que la logística és un sector estratègic de l’economia catalana i que Barcelona, per part seva, és l’enclavament idoni per al sector a tot el sud d’Europa .

La ciutat té un gran avantatge i és que compta amb un ecosistema industrial sòlid de cara al món. A més a més d’una posició geoestratègica privilegiada que permet integrar el millor hub logístic.

Aquest hub està compost per zones logístiques, el Port de Barcelona és un dels més importants del Mediterrani, un aeroport i la Zona Franca.

Un altre aspecte de gran importància que va destacar el director de la Càtedra va ser la presència a la ciutat ia la zona d’operadors especialitzats, locals i internacionals, que requereixen una universitat com la UB capaç de generar investigació i transferència de coneixement logístic.

De fet, el professor Mascarilla va recordar que la Universitat de Barcelona actualment imparteix dos màsters: Dret i Gestió Duanera i Logística i Comerç Internacional.

D’aquesta manera, amb els dos màsters i la nova càtedra, la UB cerca generar un ecosistema de docència i investigació per tal d’unir el coneixement dels acadèmics i experts a l’àrea, amb el dels professionals del sector.

Així mateix, van destacar el paper estratègic del Port de Barcelona en la creació de llocs de treball per a egressats.