Sateliot llança nanosatèl·lits per donar connectivitat a dispositius IOT de el sector logístic
La startup espanyola “Sateliot” enviarà al novembre d’aquest any el seu primer nanosatèl·lit a l’espai exterior. Farà part d’una constel·lació de nanosatèl·lits que l’empresa va dissenyar per al funcionament de l’Internet de les Coses (IOT) amb aplicació a el sector logístic.
La projecció de la companyia és llançar el primer satèl·lit en 2020. Per 2021 comptar amb el primer satèl·lit 5G de el món i en 2022 tenir la primera constel·lació comercial. L’objectiu d’Sateliot és aconseguir unir la seva pròpia xarxa de constel·lació satelital amb xarxes de telecomunicacions per millorar la connectivitat en l’àrea logística.
Els petits aparells tenen aproximadament uns 12 kg de pes, orbitaran a uns 500 km de la Terra i només operaran com torres de telefonia des de l’espai exterior per oferir cobertura a tot el territori. A manera de comparació dels grans satèl·lits geoestacionaris són a uns 36.000 km de la planeta.
La constel·lació de baixa òrbita funciona sota els mateixos estàndards que les operadores de telecomunicacions mòbils (4G i 5G) com Movistar o la Xina Mobile. Fins al moment les xarxes satelitales de IOT funcionaven només amb les seves pròpies xarxes espacials. Aquesta idea és realment innovadora.
Aplicació en la pràctica
L’ús d’aquesta tecnologia en els processos diaris de logística permetrà per exemple, que un camió transportador de mercaderia utilitzi una xarxa d’operadors mòbils en espais delimitats com una ciutat i a l’sortir-ne. Podrà connectar-se a la constel·lació satelital a través d’un roaming.
El transport de mercaderies i la logística són el sector més obert a l’ús d’aquesta tecnologia, ja que veu el seu potencial. Segons Sateliot un 26% de l’Internet de les Coses es podrà aplicar a aquest mercat.
Amb això la startup pretén tornar massiva aquesta tecnologia aconseguint instal·lar sensors fora i dins de contenidors que permetran recopilar dades durant el recorregut com temperatura, humitat, presència de fum, nivells d’oxigen, intents de ser obert, etc.
En l’actualitat estan operant tres grans constel·lacions de satèl·lits que cobreixen en un percentatge dels requeriments de l’IOT empleats pel sector logístic. És una solució disruptiva segons els directius de la companyia que està en via de desenvolupament la qual busca barrejar les xarxes mòbils amb la seva pròpia xarxa satelital i generar les bases d’un nou i eficient model de connectivitat.
De fet afirmen que un satèl·lit és bo en cobertura, però molt dolent en capacitat, per això segons Sateliot es fa necessari accedir a xarxes mòbils més massives.
L’empresa espera iniciar l’any entrant els seus primers projectes pilot per demostrar als usuaris la funcionalitat d’aquesta tecnologia amb la intenció de començar a posar-la en operació a partir de 2022. Per això estan en converses a la recerca de la signatura de convenis amb operadors logístics internacionals que d’arribar a concretar-les donaran a conèixer oportunament.
La startup ha treballat en aquest desenvolupament des de 2017 orientant tot el seu esforç i capacitat a l’Internet de les Coses (Iot), on encara fa falta molta cobertura per satisfer les necessitats a nivell global.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.