Tecnologia i l’última milla

Gràcies a la connectivitat en els vehicles, ara serà possible optimitzar les operacions de repartiment en l’última milla com a mètode de gestió de flotes i automòbils de repartiment. Amb això serà possible reduir els costos d’operació i agilitzar el lliurament de productes als clients.

ultima milla

Aquesta integració de la tecnologia a les empreses de transport i logística fa part de l’inici de l’era de la nova mobilitat a les smart cities. Amb això els fabricants de vehicles ecològics de distribució han integrat la connectivitat a la seva operació, per tal d’agilitzar lliuraments, reduir costos i reduir la contaminació a les ciutats.
La indústria automotriu ha entès que ha de fabricar solucions de transport que s’adaptin i s’ajustin a les necessitats dels operadors logístics de les grans ciutats. Sota aquest context els fabricants van arribar a concebre un vehicle com un “mini-centre logístic” capaç d’informar l’estat de les mercaderies a les companyies gestores i als clients receptors.

Mercedes-Benz Vans Espanya i la connectivitat

Per a Carlos Nieto, Màrqueting and Operations Manager de Mercedes-Benz Vans a Espanya, l’interès de la companyia per incrementar l’eficiència de la cadena de subministrament està basat en la implementació de la digitalització, la connectivitat i l’ús adequat de noves solucions en mobilitat .
Tal és el cas de la Mercedes-Benz Vans que està connectada en línia amb el client i el gestor de la flota. Gràcies a això ia la informació que maneja, l’usuari pot saber on és la seva mercaderia en qualsevol moment. Els gestors per la seva banda, poden consultar tot el relacionat amb el vehicle i el seu estat de manteniment.
Una altra novetat que integra Mercedes-Benz Vans als seus vehicles és una porta d’obertura automàtica (speed delivery door), com a solució orientada a l’última milla. L’objectiu és facilitar l’accés a les zones de càrrega i descàrrega amb aquesta porta que automàticament s’obre o tanca quan detecta a el conductor o mitjançant sensors lluminosos que s’encenen quan la furgoneta s’obre. D’aquesta manera s’evita que el xofer perdi temps en el moment de buscar un paquet per lliurar-lo a determinada ubicació.
Segons els càlculs de Mercedes-Benz Vans, aquest tipus de solucions suposa un estalvi de temps de fins a 80 minuts diaris. La companyia també treballa en un desenvolupament lliure d’emissions per al transport frigorífic amb traçabilitat sobre l’estat dels aliments.

La digitalització redueix despeses i riscos

Sota aquest mateix escenari els sistemes de gestió de transport i de flotes són un aliat clau en la integració de la connectivitat als vehicles. Aquesta eina es complementa amb la planificació intel·ligent, una millor operació i un transport més segur i ecològic.
Per la seva banda Heike de la Horra director de Desenvolupament de Negoci de WEBFLEET Solutions per a Iberia, ha indicat que la connectivitat a més de reduir costos de manteniment i consum dels vehicles, garanteix una millor seguretat a la carretera, fins i tot redueix l’estrès en els conductors i garanteix la satisfacció de client a el conèixer el temps d’arribada o recollida de la seva mercaderia.