Zona Franca, Ayuntamiento y Correos se unen para crear nuevo polo económico

Amb l’objecte d’alliberar al voltant de 30 mil metres quadrats d’espai per crear un nou pol econòmic d’innovació, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i Correus van unir esforços per transformar els actuals edificis de la seu central de Correus a prop de la via Laietana.

Zona Franca, Ayuntamiento y Correos se unen para crear nuevo polo económico

Aquesta iniciativa pública cerca regenerar el teixit productiu de la ciutat, “reeconomizar” al districte de Ciutat Vella i, de passada, impulsar l’ocupació amb valor afegit en el centre de la Ciutat Comtal.
Aquest nou pol d’activitat empresarial i econòmica a la Zona Franca de Barcelona cerca transformar un edifici tradicionalment històric i emblemàtic en un centre de serveis d’economia digital, investigació, emprenedoria i suport al talent productiu.
Els edificis de Correus seran transformats per a ús propi de titularitat pública i interès general. També tindrà usos amb fins formatius i activitats socioculturals.
L’expectativa és que a màxim en dos anys, Correus concedirà els espais dels edificis principals perquè el Consorci de la Zona Franca aconsegueixi el tràmit de el projecte de rehabilitació, a l’igual que estudis de les obres d’adequació i adaptació.
Així mateix l’Ajuntament de Barcelona realitzarà el tràmit de planejament urbanístic necessari per garantir la viabilitat dels usos plantejats en la proposta.

L’Edifici de Correus serà un “hub” tecnològic

Per a alguns veïns i personalitats, el projecte de la Via Laietana i el carrer Àngel Baixeras permetrà que Barcelona es consolidi com a capital digital. Altres també han reclamat que la construcció integri l’ampliació de l’ambulatori de barri gòtic.
El pacte d’integració signat entre les institucions busca convertir aquest espai en un veritable “hub” tecnològic capaç d’albergar fins a 150 companyies i diverses start-ups que poden generar al voltant de 1.500 llocs de treball.
L’Ajuntament afirma que l’edifici també comptarà amb oficines, centres de recerca, espais per a formació, així com una oficina d’atenció al públic de correus. De la mateixa manera hi haurà una oficina d’atenció al talent i a l’empresa i un espai cívic-cultural per a activitats dels ciutadans.
Durant la signatura del pacte, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat que “el projecte és el principi d’un camí que comença Barcelona on el patrimoni públic s’utilitza per a benefici de la societat”.
Per la seva banda l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va destacar que el projecte té dos acords principals: un és apostar a la innovació tecnològica que indiscutiblement canviarà tot en un futur pròxim i l’altre és aconseguir diversificar l’economia i buscar que miri altres fronts més del turisme. Ha manifestat que aquesta fita és un exemple de col·laboració institucional entre administracions públiques per dinamitzar l’economia de centre de la ciutat.
L’edifici continuarà sent públic i prestant-li un gran servei a la ciutat donant noves oportunitats de creixement. El coronavirus si bé ha estat una emergència que ha portat dificultats, també ha estat un repte que ha motivat a buscar solucions alternes per enfortir la indústria i l’economia.