VIIA reabre servicio de autopista ferroviaria en Barcelona

El servei d’autopista ferroviària de VIIA (grup francès SNCF), reprendrà el 2022 l’operació de la seva autopista ferroviària des de Barcelona. La novetat és que deixarà enrere les locomotores de doble tracció de Renfe a Le Perthus i posarà en funcionament les noves locomotores Captrain.

Després de la pandèmia, el servei es reprendrà amb la finalitat de poder creuar el tram internacional del Pertús amb trens de 750 metres, però amb una sola locomotora.

Abans de la pandèmia, l’autopista ferroviària operava mitjançant la doble tracció de les locomotores de Renfe. No obstant això, això implicava l’ús de dues locomotores que generaven grans sobrecostos.

Fins i tot els combois havien de descompondre o compondre a la terminal de VIIA a Le Boulou (França), ja que era impossible treballar amb trens de 750 metres des del tram internacional cap a Espanya.

A partir de 2022, els models Euro6000 de Stadler i operats per Captrain Espanya, permetran oferir un servei amb major potència d’arrossegament, més rapidesa i fiabilitat.

També es contempla incrementar les freqüències a un major nombre en comparació a les que operaven abans de la crisi sanitària.

La demanda actual

Daniel Lebreton, director comercial de VIIA, va manifestar que s’ha incrementat la demanda de transport fins a Barcelona. Per això, les dates per tornar a la terminal de Can Tunis es definiran a l’octubre d’aquest any segons la viabilitat de la demanda.

Daniel Lebreton també afirma que l’autopista ferroviària ha generat un gran interès en els últims mesos a causa principalment, a la falta de conductors i a l’increment de l’preu de el combustible.

Així mateix admet que hi ha una demanda creixent de transportistes per part de països europeus, a l’igual que de Lituània, Bulgària i Romania, entre d’altres.

VIIA va suspendre la seva activitat des de la Ciutat Comtal al març de 2020 i està treballant perquè a inicis de 2022 s’aconsegueixi el complet restabliment de el servei.

Nou impuls per a la terminal d’autopista ferroviària al port de Barcelona

Pel que fa a la futura terminal d’autopista ferroviària al port de Barcelona, el director comercial del VIIA estima que no hi ha avenços recents pel fet que el projecte va quedar recentment en “stand-by“.

No obstant això, opina que és el “millor moment per reanimar el projecte”, a causa de la gran demanda en el mercat per aconseguir pujar semiremolcs a el tren.

Per la seva banda, VIIA busca reprendre l’operació de les autopistes ferroviàries a Espanya particularment a l’enllaç des de Barcelona, fins i tot abans d’estendre cap a altres punts, com el mercat de València.

En aquest sentit, altres opcions a mitjà termini serien l’operació d’una línia ferroviària entre València i Múrcia o entre Madrid i València.

Pel que fa a les rutes represes a Europa, l’operador intermodal va reiniciar la feina de casa al juliol de 2021, activant la connexió entre Poznan (Polònia) i Espanya a través de Luxemburg i la terminal del Voló.

Els trens que opera VIIA estan entre els més llargs d’Europa amb capacitat per arribar a transportar fins a 2.300 tones.