La resiliència de les cadenes logístiques en el nou món

cat-banner-noticia-la-resiliencia-de-les-cadenes-logistiques-en-el-nou-mon (2)

Des de l’inici de la pandèmia s’han produït importants transformacions en el sector de la logística que han plantejat preguntes sobre l’agilitat, la flexibilitat i el cost de les cadenes de valor, tant des del punt de vista de l’oferta com de l’autonomia i la seguretat nacional.

El bloqueig del Canal de Suez, causat pel buc Ever Given, en va ser un exemple il·lustratiu, que, a més, va contribuir a agreujar la delicada situació que ja es venia patint, la qual cosa va provocar preocupants demores en el transport amb Àsia i va afectar la disponibilitat d’equips i la capacitat operativa de tots els ports. Aquest desafortunat incident va tornar a posar de manifest la importància d’assegurar el transport de mercaderies.

El canvi en les rotacions dels vaixells i la important reducció del nombre de naus en funcionament per part de les navilieres està provocant una gran davallada de la seva capacitat de càrrega i un gran increment dels nolis marítims, especialment en el cas de les importacions des d’Àsia. Paral·lelament, també cal destacar el col·lapse que s’està produint en ports dels Estats Units.

Si a aquesta situació hi afegim el fet que en els darrers mesos l’oferta de primeres matèries i components està patint greus colls d’ampolla, amb increments de preus importants, sobretot de les diferents branques d’activitat industrial, es posa en evidència un escenari nou que necessita una reflexió en profunditat.

En aquesta trobada, posarem de manifest totes les problemàtiques que arrossega el sector i s’identificaran les necessitats i les propostes de millora que calen per garantir una logística eficient, tot reflexionant sobre el canvi de model productiu, econòmic i social.

PROGRAMA

10.00 h Benvinguda i contextualització de la trobada

Sr. Ignasi Sayol, president de PIMEC Logística i del Clúster Logístic de Catalunya

10.10 h Les noves tendències en comerç internacional, canvis en transport marítim, globalització/proximitat

Dr. Joan Tugores, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona

10.40 h Taula rodona

Participants:

  • Sr. Jordi Torrent, cap d’Estratègia de Negoci del Port de Barcelona
  • Sr. Ferran Sayol, director comercial de Kerry
  • Sr. Cèsar Molins, director general d’AMES-Sintered Metallic Components
  • Sr. Jaume Ferrer,  director general de Bas&Josa, SL

Modera: Sr. Sergi Lafita, membre del Clúster Logístic de Catalunya

11.30 h Cloenda

Sr. Antoni Cañete, president de PIMEC

Sr. Damià Calvet, president del Port de Barcelona

Lloc:  PIMEC Virtual