Comissió Europea destinarà € 100 milions per a aparcaments de camions

Per tal de millorar aparcaments ja existents de vehicles pesats o finançar la construcció de nous, la Comissió Europea va llançar una convocatòria per accedir a 100 milions d’euros que pretenen millorar la xarxa de zones segures d’aparcament de camions.

La Federació de Treballadors de l’Transport d’Europa, ETF i la International Road Union, IRU, es van mostrar complaguts amb la convocatòria de 100 milions d’euros d’Connectar Europa o Connecting Europe Facility, CEF.

Les dues organitzacions també esperen amb confiança que la convocatòria es repeteixi durant els pròxims tres anys per complir amb el compromís de la UE de finançar aquestes infraestructures amb més de 600 milions d’euros.

La ETF i la IRU van manifestar que les prioritats d’inversió estan dirigides a desenvolupar nous espais segurs per aparcar camions.

Aquests aparcaments seran construïts més o menys a cada 100 quilòmetres de distància a la xarxa de carreteres de la TEN-T.

Així mateix, la inversió buscarà realitzar millores en les zones ja existents en matèria de seguretat i optimització de serveis en les àrees de descans.

La situació actual i perspectives positives

En l’actualitat només hi ha unes 300.000 places per aparcar vehicles pesants a la Unió Europea, amb la qual cosa s’evidencia un dèficit significatiu incapaç de satisfer la demanda total.

La IRU a més indica que només un 3% de les places d’aparcament existents (unes 7.000), es troben ubicades en zones certificades segures.

De fet, la International Road Union va manifestar que aquest nou finançament per a les zones d’aparcament de vehicles pesants és una bona notícia per al transport per carretera. Amb això esperen que es doni obertura a nous projectes en col·laboració amb les parts interessades de el sector i aconsegueixin postular-se a la convocatòria de la Unió Europea.

Per la seva banda, la Federació de Treballadors del Transport d’Europa, ETF, ha indicat que al crear noves àrees d’estacionament i / o millorar les ja existents amb aquesta inversió, s’oferiran als transportistes suficients àrees d’estacionament protegides i segures, amb instal·lacions adequades que millorin les condicions de treball dels conductors.

La convocatòria sorgeix com a resposta de la Unió Europea a la demanda de les associacions de logística i transport. Membres de el sector com a proveïdors logístics, associacions de transitaris, operadors i companyies d’assegurances i operadors de carretera veuen amb optimisme aquest avanç cap a la construcció d’estacionaments segurs per a camions a la UE.

A través de la convocatòria també s’aconseguirà la construcció d’aparcaments amb regles comunes i clares que busquen implementar estàndards de protecció, comoditat i seguretat per a totes les àrees.

Les associacions de el sector també van destacar que aquestes zones ajudaran els conductors de camions d’Europa a aparcar en zones adequades i segures. Fins i tot els ajudaran a evitar el robatori de la càrrega que lamentablement està augmentat en els països de la Unió, portant pèrdues a les empreses i riscos als conductors.

La convocatòria de propostes de la Comissió Europea finalitzarà el 19 de gener de 2022.