Adif invierte 280 millones en infraestructura ferroviaria de Catalunya

Adif inverteix 280 milions en infraestructura ferroviària de Catalunya

Amb una inversió de gairebé 280 milions d’euros, Adif i Adif Alta Velocitat (Adif AV) busquen impulsar el seu programa d’obres en infraestructura ferroviària a Catalunya per al període 2020 – 2021. Sota aquesta perspectiva es pretén fer més funcional el servei al nucli central de Rodalies de Barcelona, impulsar el desenvolupament del Corredor del Mediterrani i de la futura estació intermodal de la Sagrera.
Adif invierte 280 millones en infraestructura ferroviaria de Catalunya
El programa té previst millorar l’explotació ferroviària oferint als clients d’aquestes vies millors serveis en el marc de l’eficiència, la disponibilitat i el confort a través d’una infraestructura més moderna i funcional.
També preveu aconseguir la reducció dels temps de viatge i obrir a la resta d’Europa la possibilitat de el transport de mercaderies per ferrocarril com dinamitzador socioeconòmic de l’àrea mediterrània.

Les principals obres d’el programa

Adaptació del tram Castellbisbal i Vila-seca a l’ample internacional

L’objectiu és aconseguir adaptar el recorregut entre Castellbisbal-Martorell-Nus de Vila-seca a l’ample internacional. Gràcies a això serà possible que Espanya pugui connectar amb la xarxa europea ferroviària pels seus amples de via diferents.

La futura estació de la Sagrera

Aquesta estació preveu el trasllat de les vies de la línia d’ample convencional Barcelona-Mataró-Maçanet just a l’interior de la futura estació. Aquesta obra serà una veritable fita ja que aquesta nova infraestructura es convertirà en la gran estació de la capital catalana, al costat de Sants. El nou traçat tindrà una longitud de 1,98 km, des del triangle ferroviari fins a la boca del túnel amb accés a l’estació de Barcelona – El Clot-Aragó.

Ampliació del gàlib de túnel de Martorell

Les companyies afirmen que entre juliol i novembre d’aquest any serà possible l’ampliació del gàlib de túnel de Martorell de 1.068 metres, així com l’adequació de les seves condicions de seguretat a l’actual normativa. Amb això serà possible adaptar l’estructura a les noves dimensions horitzontals i verticals interoperables a nivell europeu.

Tercer carril i terraplens

Adequació del tercer carril i fins a 30 aparells de via entre Martorell i el Nus de Vila-seca. També es duran a terme altres obres complementàries com la consolidació de dos terraplens entre l’estació de la Granada i la de Lavern-Subirats.

Connexió estació Castellbisbal i el viaducte del Llobregat

Paral·lelament es treballa en la rehabilitació de l’antic túnel de Castellbisbal de 810 metres que no opera en l’actualitat, per aconseguir la seva incorporació a la xarxa d’explotació. Amb això es pretén crear una tercera via de circulació de 2.100 metres que busca connectar l’estació de Castellbisbal i el viaducte del Llobregat, en les rodalies de Martorell.

Reconstrucció pont riu Tordera

Una altra de les obres és la reconstrucció de el pont del riu Tordera, la rehabilitació completa del túnel de Toses i la protecció de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet per temporals marítims.
A causa de les obres s’adverteix que vindran interrupcions parcials i totals de el trànsit ferroviari, així com restriccions de la capacitat operativa en algunes fases o línies. Davant d’això ja s’han determinat itineraris alternats per al transport d’usuaris i de mercaderies.