Es prova una plataforma de blockchain per millorar traçabilitat en operacions logístiques

Una nova plataforma de blockchain que busca millorar la seguretat i traçabilitat de les operacions de comerç electrònic, està provant a Espanya en el marc de el desenvolupament de el projecte Blockmarket (2019-2020). És una eina desenvolupada entre l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística, ITENE i l’Institut Tecnològic d’Informàtica, ITI, amb el suport de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i fons FEDER amb 254.761 euros.
La prova pilot s’està aplicant en les empreses Consum Cooperativa i el seu operador Cade Logistics ubicades a València.

El projecte Blockmarket

El projecte s’ha desenvolupat a la recerca d’aconseguir la transferència i col·laboració de R + D entre els participants, per tal d’enfortir la capacitat innovadora i la competitivitat en el mercat. De fet per al disseny de la plataforma a inicis de l’any es va aconseguir realitzar un taller amb membres representants d’empreses interessades en l’aplicació.
La solució té tant potencial que a través de l’ús d’una cadena de blocs és possible que els diferents actors de la cadena logística puguin operar i intercanviar informació amb la confiança que podran conservar un registre històric inalterable.
El projecte utilitza la tecnologia blockchain perquè és sinònim de seguretat i transparència per realitzar transaccions digitals, així com la millor forma d’optimitzar la traçabilitat de les trameses comerç electrònic. Blockmarket és la resposta als reptes als quals s’enfronta el comerç electrònic pel que fa a l’increment de la seguretat i traçabilitat de les operacions, en l’optimització de l’operació logística i en millorar l’experiència de l’usuari.

Avantatges de la plataforma

● Té un format d’App mòbil.
● Pot integrar-se fàcilment ja sigui amb el sistema de gestió o ERP de qualsevol companyia, o amb una botiga en línia o Marketplace.
● Permet recopilar la informació que prové dels comerços electrònics, transportistes, missatgers i per descomptat, dels clients.
● Ofereix un entorn fiable en la gestió dels sistemes de traçabilitat amb els quals usualment compten les empreses que desenvolupen activitats vinculades a el comerç en línia. Tot gràcies a que la informació que es bolca en ella és inviolable, la qual cosa és molt útil quan en el procés de gestió i enviament de comandes intervenen diversos agents.
Gràcies a l’ús de la tecnologia blockchain, l’eina és el fidel reflex de l’alt grau d’innovació que cada dia s’integra amb major contundència en l’àmbit empresarial. És un factor clau d’èxit pel que fa a el comerç electrònic enmig d’una crisi sanitària on el virtual va arribar ara amb més força i per quedar-se per sempre.
En termes generals el projecte Blockmarket és una mostra real que la tecnologia està donant cada dia més respostes a les necessitats de el comerç, de la indústria i dels clients.
Enmig d’una crisi com l’actual, la tecnologia va deixar de ser un element diferenciador i va passar a convertir-se en una necessitat palpable i urgent. Els resultats d’aquesta iniciativa van ser presentats en un webinar on van participar experts de ITENE i ITI juntament amb representants de Consum i Cade Logistics.