Barcelona presenta su estrategia de distribución urbana para 2030

Barcelona presenta su estrategia de distribución urbana para 2030

Per tal de potenciar els punts de lliurament, les flotes de transport sostenible per a distribució urbana i enfortir el comerç a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona va presentar la nova Estratègia per a la Distribució Urbana de Mercaderies 2030, EDUM 2030.

Barcelona presenta su estrategia de distribución urbana para 2030

 Alhora, l’Ajuntament busca implementar la taxa Amazon per gravar l’e-commerce que no tingui presència física a la ciutat, després de conèixer els impactes d’aquesta modalitat de comerç a nivell social i mediambiental.
A través de set línies estratègiques i en conjunt amb les associacions de transport i distribució, es cercarà avançar cap a la sostenibilitat del repartiment d’última milla amb mesures.
Es cercarà l’increment de punts de conveniència, així com l’ús de flotes amb emissions menors com ara la ciclologística o els vehicles elèctrics de repartiment.

L’evolució de les compres en línia

L’Estratègia per a la Distribució Urbana de Mercaderies va concloure que a la capital catalana es va evidenciar la duplicació del volum de compres en línia a Barcelona durant els darrers dos anys.
Va passar de 23 milions el 2018 a 33 milions de paquets lliurats durant el 2020.
Si bé aquesta xifra es va incrementar per la pandèmia, encara s’espera que el comerç electrònic tingui un creixement més gran no només a la ciutat, sinó a tot el país.
Tenint en compte aquesta evolució, el repartiment a domicili també es va incrementar i per tant, es va registrar una circulació més gran de vehicles de lliurament de mercaderies.
Les furgonetes i els camions són el 23% de la mobilitat en vehicle privat.  Aquestes actuacions van generar aproximadament un 34% de les emissions de NOx a la Ciutat Comtal.
A més, l’anàlisi també va concloure que durant el 2021, aquests vehicles han estat implicats en 1.014 sinistres ocorreguts a Barcelona.

Les iniciatives municipals

Són diverses les mesures municipals que l’Ajuntament començarà a implementar per tal de donar compliment a la nova estratègia.
Començarà amb un primer paquet de mesures dins de les quals es preveu la reducció dels lliuraments fallits a través del desplegament de centres de distribució urbana de mercaderies o microhubs urbans.
Actualment s’està impulsant aquest objectiu juntament amb el sector privat, gràcies a això s’estan desenvolupant vuit projectes per tota la ciutat.
També s’han posat en marxa 17 proves pilot de punts de recollida a aparcaments municipals gràcies a la col·laboració de l’empresa municipal BSM que disposa de 45 aparcaments distribuïts per Barcelona.
Així mateix, s’ha buscat aprofitar el projecte “Amunt persianes”, amb la qual cosa l’Ajuntament va adquirir 50 locals per ser rehabilitats i posteriorment adjudicats al llarg de l’any per implementar punts de conveniència.
També es busca dissenyar una estratègia amb Mercabarna per al repartiment organitzat de productes frescos per al canal Horeca, és a dir, hotels, restaurants i cafeteries.
Finalment, l’estratègia de la capital catalana incentiva la instal·lació d’ADAS (sistemes avançats d’ajuda a la conducció), amb la finalitat de protegir els vianants i els usuaris i també col·locar etiquetes que indiquin els angles morts als vehicles de la flota municipal .