Barcelona probará terminales para reparto de última milla para reducir polución

L’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’EIT Urban Mobility van llançar el projecte “Hallo”, una iniciativa que busca implementar “hubs” d’última milla per reduir la petjada de carboni a les grans ciutats com Barcelona.

L’estratègia consisteix a posar a prova terminals logístiques per repartir paquets en distàncies reduïdes dins de la ciutat mitjançant mobilitat elèctrica, per aconseguir un impacte sostenible.

El projecte busca posar a prova diferents espais logístics d’últim quilòmetre, més coneguts com a UCDC, per les sigles en anglès, Centres Urbans de Consolidació i Distribució.

Aquests centres busquen impulsar una distribució de paqueteria més sostenible.

“Hallo” compta amb un pressupost total de 714.885 euros repartits entre dues proves pilot: una a Barcelona i una altra a Estocolm (Suècia). L’objectiu és que les dues experiències serveixin com a assaig pilot perquè el model es pugui replicar a les mateixes urbs ia altres ciutats.

El “Hallo” d’Estocolm: repartiment en fred i elèctric

El hub de la metròpoli escandinava és un magatzem refrigerat amb energia elèctrica. Està ubicat al districte de Södermalm i conté paquets que són lliurats als veïns de la zona.

Fins ara, l’esquema de repartiment no ha inclòs els restaurants, encara que l’Ajuntament d’Estocolm planeja incloure’ls en una fase posterior, igual que els centres comercials.

Aquesta terminal es fa servir com a punt d’origen des del qual es distribueixen les comandes en fred fins a l’usuari, mitjançant furgonetes elèctriques. Gordon Delivery és l’operador que ha assumit la gestió d?aquest servei.

Els sis “hubs” de ciclologística a Barcelona

D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona implementarà sis hubs de ciclologística ubicats a ciutats frontereres amb la Zona de Baixes Emissions, ZBE. Les urbs són: Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Cugat del Vallès i Santa Coloma de Gramenet.

Així mateix, el projecte va permetre innovar el disseny de les bicicletes de càrrega anomenades “cargobikes”. A la ciutat, l’empresa Vanapedal va ser l’encarregada de desenvolupar dues caixes estandarditzades: una paquetera estàndard i una altra per a la distribució en fred, que permeten carregar i descarregar de forma més ràpida, en comparació de l’operativa manual.

Les caixes es poden carregar amb un toro mecànic i tenen la mida d’un palet.

Però a més de “Hallo”, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’EIT Urban Mobility desenvolupen altres projectes enfocats a la mobilitat sostenible.

Entre el 2021 i el 2022 van crear un node de serveis de mobilitat anomenat “smarthub”, a partir d’un local de Bicibox ubicat al centre comercial Mira-Sol de Sant Cugat del Vallès.

Allí es van integrar tant els serveis de ciclologística amb els del bus metropolità i els Ferrocarrils de la Generalitat, FGC.

Així mateix, s’han llançat les eines E-Ultimate per optimitzar la planificació de les xarxes d’autobús elèctric i la Multidepart, per tal de poder millorar la gestió dels serveis de bus a demanda i integrar diferents operadors privats de transport .