Com les crisis en el Canal de Suez i de Panamà afecten la cadena de subministrament global

Els desafiaments geopolítics en el Canal de Suez i els problemes climàtics en el de Panamà estan generant turbulències en el comerç mundial. Algunes fonts han situat les contraccions en més d’un terç en els volums de càrrega. Això tant pel Canal de Suez com pel Canal de Panamà. Es tracta de situacions que han portat a centenars d’embarcacions a desviar-se cap a rutes més llargues. Al seu torn, això genera retards en els lliuraments i augments en els costos.

Cómo las crisis en el Canal de Suez y de Panamá afectan la cadena de suministro global

Crisi en els canals

L’Autoritat del Canal de Panamà ha informat recentment que esperen que la sequera disminueixi al final de l’estació seca al maig. Cal saber que la infraestructura panamenya enfronta un dels períodes més secs en el segle. Mentrestant, en el Canal de Suez, els atacs dels *hutíes han afectat més de 50 vaixells des de novembre. Aquests atacs han causat diferents incidents. Entre ells compta l’enfonsament d’un vaixell de càrrega a granel carregat de fertilitzants al Mar Roig, amb tres víctimes fatals.

Totes dues situacions estan obligant les empreses a planificar amb anticipació i afrontar costos addicionals. Encara que les interrupcions en les cadenes de subministrament no han tingut un gran impacte en els consumidors fins ara, les companyies comencen a sentir les conseqüències. Tesla i *Volvo, per exemple, han detingut la producció de vehicles a causa de l’escassetat de recanvis, mentre que algunes empreses de moda han optat per lliuraments aeris per a garantir la puntualitat en els seus productes.

Disrupcions

Les disrupcions en el Canal de Suez han prolongat els temps de navegació en aproximadament 10 dies, però l’impacte en els consumidors ha estat limitat fins al moment. No obstant això, a mesura que les empreses tornen a pràctiques d’inventari mínim, són més vulnerables a les interrupcions en aquestes vies marítimes vitals.

En el Canal de Panamà, la sequera ha reduït el nombre de trànsits permesos diàriament, la qual cosa ha portat a una disminució del 36% en els trànsits al gener en comparació amb l’any anterior. Aquesta situació ha portat a un augment en el cost dels encreuaments, amb algunes empreses pagant milions de dòlars addicionals per a assegurar el seu pas.

Quant al Canal de Suez, els ingressos per peatges han disminuït significativament, la qual cosa afecta els ingressos d’Egipte. S’espera que aquesta situació continuï fins que es resolguin els problemes de seguretat a la regió.

En resum, les interrupcions en aquestes vies aquàtiques clau estan exercint pressió sobre les cadenes de subministrament globals i generant preocupacions sobre l’impacte econòmic a llarg termini.

Importància dels canals

El Canal de Panamà exerceix un paper crucial en la cadena de subministrament global, permetent que les mercaderies arribin a la seva destinació final de manera més ràpida i econòmica. A més, la seva ubicació estratègica ho converteix en una ruta preferida per a molts armadors i navilieres, la qual cosa contribueix encara més a la seva importància en el comerç mundial.

Per part seva, el Canal de Suez és una via de trànsit vital per al transport d’una àmplia varietat de productes, inclosos contenidors, petroli, gas natural, productes manufacturats i matèries primeres, entre altres. Molts dels enviaments que passen pel canal tenen com a origen o destino ports d’Europa, Àsia i Orient Mitjà.

Imatge cortesia d’https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets