Tarragona busca mover el Corredor Mediterráneo al interior de la provincia

Tarragona cerca moure el Corredor Mediterrani a l’interior de la província

Autoritats del port de Tarragona van informar recentment sobre les seves intencions de desviar el Corredor Mediterrani per l’interior de la província de Tarragona. D’aquesta manera, consideren que s’aprofitaria de millor forma la infraestructura viària i ferroviària existent. La intenció de la proposta és que el Corredor Mediterrani es *restructure, evitant els nuclis urbans. Per contra, la idea és que passi per l’interior de la província. 

Tarragona busca mover el Corredor Mediterráneo al interior de la provincia

En una recent trobada, autoritats portuàries van recordar que Catalunya compta amb un deficient compte ferroviari. És per això que reclamen que s’uneixin esforços per a apostar pel ferrocarril. 

El president del port de Tarragona, Saül *Garreta, va comentar que les empreses demanen ferrocarril, però en conèixer les tarifes els resultats no són positius. Va recordar que els retards i les previsions prolongades són responsables de complicar encara més la situació. 

Model ferroviari eficient

És per aquesta raó que el directiu va plantejar la necessitat de comptar amb un model ferroviari eficient. Va recordar que es tracta de comptar amb una xarxa especialitzada en el trànsit de mercaderies, que és diferent que una xarxa de passatgers. 

En el mateix ordre d’idees, es van plantejar alternatives que permetin evitar els colls d’ampolla en algunes zones urbanes. Precisament seria el cas de Tarragona. 

En qualsevol cas, els ajuntaments afectats pel pas del ferrocarril per al transport de mercaderies del Corredor Mediterrani i el Ministeri de Transports han reprès les converses. Estimen que es tracta d’una via que permetrà buscar un nou mapa per a la infraestructura ferroviària de la regió. Això en el sentit d’allunyar-la dels nuclis urbans per a eliminar els riscos tant de seguretat com de saturació. 

Sobre aquest tema, el president del Clúster  *Logístic de Catalunya (*PIMEC), Ignasi *Sayol, va proposar aprofitar alguns dels punts dels corredors existents. Segons el parer del directiu, és urgent trobar solucions als colls d’ampolles. 

Opcions

Les autoritats van coincidir a subratllar la importància que el Ministeri de Transports explori opcions com la suggerida de desviar el ferrocarril cap a l’interior de la regió de Tarragona. Aquesta proposta, segons ells, evitaria travessar nuclis urbans com El Vendrell, Reus o la costa de la capital provincial. De fet, van recolzar una proposta promoguda per la Plataforma *Mercaderies *per l’Interior.

En aquesta mateixa línia, Eugeni *Sedano, de la Plataforma *Mercaderies *per l’Interior, va assenyalar la necessitat d’aprofitar els corredors viaris i ferroviaris ja existents, suggerint l’addició d’una via segregada per al transport de mercaderies. Va destacar que aquest traçat compta amb el suport d’ajuntaments, empreses, *Ferrmed i grups ecologistes, emfatitzant que proporciona una alternativa perquè el Corredor Mediterrani disposi d’una via segregada específicament per al transport eficient de mercaderies.

Segons l’entitat, la instal·lació d’un tercer carril ferroviari en el Corredor Mediterrani al llarg de la línia convencional de la costa nord de Tarragona és considerada “incongruent”. Argumenten que això podria portar a un augment del trànsit ferroviari en aquesta ruta, amb trens de fins a 750 metres de longitud, la qual cosa podria portar a una saturació en el punt de confluència a Vila-seca de les línies procedents d’Algesires – Madrid – Zaragoza – Tarragona i Cartagena – València – Tarragona, segons l’expressat en el seu manifest.

Imatge cortesia d’https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets