Com pot impactar la impressió 3D en el transport de béns
Els fluxos comercials a nivell mundial i les decisions de les empreses en tota la cadena de subministrament estan canviant gràcies a la revolucionària impressió 3D. Per descomptat el sector logístic no serà aliè a aquesta innovació en un futur molt proper.
La impressió 3D tindrà tanta repercussió i abast que podrà canviar tot el procés de creació, disseny i enviament d’un producte el que implica presa de decisions empresarials. El seu ús està canviant processos de fabricació de béns en la cadena logística i de pas permetrà a les empreses oferir productes personalitzats més elaborats.
Segons una enquesta de la firma de consultoria PriceWaterhouseCoopers, el 30% dels fabricants afirmen que aquesta tecnologia reformarà les cadenes de subministrament a nivell mundial.
Un altre estudi de PwC indica que fins i tot ja en 2014 dos terços de la classificació top 100 d’empreses productores ja feien servir en alguns dels seus processos la impressió 3D. Actualment s’estima que aquest mercat abast per al 2030 uns 351.000 milions d’euros.
Aplicació de la impressió 3D a les empreses
Aquesta tecnologia ja ha incursionado en la indústria de l’aviació. Companyies com Airbus, Boeing, General Electric han invertit en ella amb resultats reeixits.
A més de l’aeronàutica, altres sectors com la salut, béns d’equip (màquines, cintes transportadores, torns, robots, etc.) i el sector automobilístic són els que més profit poden treure a aquesta tecnologia.
La impressió 3D i el seu impacte en el transport de béns
La tecnologia ja ha començat a complementar els mètodes de fabricació tradicionals per fer més competitius els productes. Principalment pel que fa a la relocalització de la mateixa. Si la maquinària té el mateix preu a Espanya que a la Xina, els costos s’equiparen molt. D’aquesta manera ja no serà rendible portar un producte des d’un altre país el que comporta despeses de transport, duana, impostos, etc.
L’objectiu llavors és produir i enviar el producte de manera local. Amb la impressió 3D ja no serà rendible portar un producte des d’un altre país.
A l’imprimir en 3D l’única cosa que es transmet és el disseny del producte per a poder crear-lo el més a prop del client que ho va a fer-ne ús. Aquest impacte afectarà el transport marítim i terrestre, ja que es reduirà la demanda d’el transport internacional de llarga distància (via marítima) i s’incrementarà el d’última milla.
Tot apunta que possiblement tots tindrem una impressora 3D a la mà. Per exemple es podrien comprar per Internet unes sabates que seran produïts en el mateix camió que els porta a domicili. Amb això el seu ús podrà millorar la sostenibilitat mediambiental.
La 3D Factory Incubator
És la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D en sèrie ubicada a Terrassa- Barcelona patrocinada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i la Fundació Leitat.
Diverses empreses ja fan ús d’aquesta nova tecnologia trobant diferents i nous usos a aquesta forma d’impressió. Per exemple l’apliquen en implants dentals personalitzats, bicicletes o producció en el mateix lloc evitant el transport.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.