Nord d’Europa, líder en transport ferroviari

A Europa totes les modalitats de transport de càrrega ja sigui aeri, per carreta, ferroviari i marítim, són quatre gegants que generen importants utilitats. No obstant això segons Eva Trohimyuk, cap del departament ferroviari a la regió d’Europa de AsstrA, companyia de transport i logística, el transport ferroviari al nord d’Europa és líder enfront de les altres opcions.

El transport ferroviari: una solució amb potencial

Els ferrocarrils són una eina vital per a Europa si de satisfer l’alta demanda es tracta. A més són la millor solució per evadir la congestió, estalviar energia i de pas, reduir emissions de CO2 a l’atmosfera.
De fet un dels objectius primordials de la UE per al 2030 és aconseguir que el 30% del transport de mercaderies es realitzi per via fèrria. Com a resposta a aquest objectiu es realitzen inversions multimilionàries en la construcció de terminals i en la modernització de la gestió del trànsit i subsidis.
Aquestes raons han impulsat al canvi i creixement del mercat ferroviari. El desenvolupament és tal que actualment viatgen en tren vagons oberts, cisternes i plataformes amb contenidors.
Una altra tendència és la contenedorización de càrregues i l’ús menys vagons tancats, la qual cosa permet reduir costos, simplificar el transbord i estalviar temps. La contenedorización facilita el transport de la càrrega com a unitat indivisible, segura i inviolable, des del lloc d’origen fins al seu destí, fent d’aquest sistema un avantatge competitiu dels ferrocarrils.
A més d’aquesta opció, una altra alternativa per al transport de contenidors a Europa és l’ús de les autopistes ferroviàries especialitzades. Aquestes plataformes ferroviàries són utilitzades per dur gandolas o semiremolcs de càrrega llarga.
Aquesta modalitat és molt coneguda a Europa, particularment en les rutes transalpines. De fet aquest any en Malashevich es va iniciar la construcció d’una autopista ferroviària que a futur es connectarà amb una terminal similar a Moscou.
Segons estima Eva Trohimyuk en els països on s’utilitza el transport intermodal, l’ús del ferrocarril és molt representatiu.

Per què el lideratge en aquesta zona?

El mercat dels enviaments ferroviaris registra un creixement principalment local. Incansablement es vénen explotant rutes al nord-oest d’Europa, sobretot a Àustria, Anglaterra, Bèlgica, Alemanya i Dinamarca. Particularment en aquests països nivell d’ús de la xarxa ferroviària és un 70% més alt que la mitjana general de la Unió Europea.

Polònia

A Polònia hi ha més de 70 operadors privats de transport i l’Estat posseeix el 51% restant. Aquest país ha destinat recursos per rehabilitar vies ferroviàries i desenvolupar terminals multimodals. Fins i tot en l’actualitat Polònia implementa el programa ferroviari més ambiciós d’Europa.

Alemanya

El govern alemany dóna suport als operadors ferroviaris, amb la qual cosa es preveu reduir en més del 45% l’accés al sistema ferroviari. Aquesta compensació incentiva la transferència de volums de càrrega per carretera al ferroviari.

Suïssa

Els que operin trens de càrrega al país reben descomptes d’un 40% en tarifes per l’ús de les vies. També reben descomptes per l’ús de trens nocturns.