Distribució nocturna de mercaderies, preferida per un 25% de les capitals espanyoles

Segons l’informe sobre el “Índex de Mobilitat Sostenible de les Capitals de Província d’Espanya (IMSCE 2020)” presentat a inicis de 2020 per part de la consultora Idencity a Barcelona, el 25% de les capitals espanyoles prefereixen la logística nocturna.
L’estudi va analitzar les estratègies de mobilitat de 52 capitals de províncies espanyoles tenint en compte els criteris de competitivitat i sostenibilitat. En elles es va detectar que la distribució urbana de mercaderies representa un 40% de l’total de el trànsit que es registra a les ciutats.
En aquest sentit la logística nocturna és una estratègia molt productiva ja que garanteix no només la millora en temps de lliurament, sinó també la reducció de vehicles en circulació i per tant, la disminució d’emissions a l’atmosfera entre un 13% i el 31% .
Un altre benefici de la logística nocturna és la reducció d’aproximadament un 30% dels quilòmetres recorreguts per part dels transportadors en aquests horaris, en comparació amb els distribuïdors diürns.
A més de la consultora Idencity, també van participar en la realització de l’estudi l’Associació de Fabricants i Distribuïdors Aecoc, juntament amb altres empreses e institucions del sector.

La digitalització del transport logístic

L’estudi també conclou que es requereix una aposta per part de les capitals de província per la integració de les tecnologies de la digitalització a el transport. Tot amb la finalitat d’optimitzar la gestió de la càrrega i descàrrega de mercaderies, mitjançant la regulació d’horari d’operacions, espais, accessos i l’ús eficient de les flotes d’automòbils per a logística.
La investigació demostra que Corunya, Barcelona, Burgos, Logronyo, Madrid, Màlaga i Múrcia són les ciutats que es destaquen en la implementació de la logística digital.

La logística nocturna: un sistema sostenible a Espanya

El IMSCE 2020 analitza de manera exhaustiva els sistemes de mobilitat de les 52 capitals de província d’Espanya mitjançant l’avaluació de sis eixos, 14 categories i 99 indicadors essencials que donen una visió completa de l’panorama real de la mobilitat sostenible a les ciutats.
El 25% de les capitals espanyoles permeten la logística nocturna com a estratègia de mobilitat urbana de gran impacte en eficiència econòmica, qualitat de vida i impacte mediambiental. És una solució eficaç i viable amb alt impacte favorable en el medi ambient, en la qualitat de vida dels ciutadans i en la productivitat de el sector. L’objectiu és que s’implementi tant de bo en la majoria de capitals.
Madrid per exemple, és una de les ciutats on l’accés a vehicles logístics a la nit és avalat per l’Ajuntament de Madrid. De fet es compta amb una franja horària que va des de les 23:00 hores fins a les 7:00 del matí, per al trànsit de vehicles de repartiment.
Un altre aspecte a tenir en compte en la distribució nocturna és la necessitat d’emprar vehicles que puguin utilitzar un combustible alternatiu a l’gasoil per tal d’aconseguir reduir el soroll. En aquest sentit s’han de preferir els motors elèctrics, els híbrids o aquells que utilitzin biocombustibles, hidrogen o gas natural.