Per 2030, Amazon tindrà una flota de 100.000 vehicles elèctrics

Fets a la mida de les seves necessitats, Amazon té previst comprar d’aquí a l’any 2030 una flota de furgonetes elèctriques de repartiment composta de 100.000 vehicles. El seu objectiu inicial és aconseguir que per 2022 s’estiguin mobilitzant per carretera les primeres deu mil unitats tant a Europa com als Estats Units.
La startup Rivian, empresa de tecnologia especialitzada en el desenvolupament de solucions per al transport sostenible amb gran autonomia, serà l’encarregada de el disseny i fabricació de la flota.

Disseny amb l’opinió de conductors

La flota elèctrica amb zero emissions va ser dissenyada a partir dels suggeriments i opinions de dotzenes de conductors té com a finalitat començar a lliurar progressivament paquets als clients a partir de 2021.
Gràcies a això els vehicles s’han dissenyat tenint molt en compte a l’conductor i el seu benestar, amb l’adaptació de tecnologia de seguretat. Inclou opcions de tracció davantera i de les quatre rodes, frenada d’emergència automàtic i assistència de manteniment al carril.
Les unitats també compten amb un sistema de reconeixement de senyals de trànsit, un altre de detecció de vianants; un sistema automàtic d’alertes que detecten alguna distracció per part de l’conductor. Tot amb la finalitat que comptin amb més informació que els mantingui segurs mentre es desplacen en els furgons.
El disseny inclou materials duradors i resistents, més lleugeresa i agilitat en general en comparació amb les furgonetes de repartiment tradicionals. Això permet que els vehicles siguin més silenciosos i fàcils de conduir, especialment en entorns urbans amb carrers estrets.
D’altra banda la cabina de cada vehicle està adaptada per accedir als paquets amb facilitat, gràcies al fet que just a costat de l’conductor hi ha una porta tradicional amb frontisses per garantir la seva seguretat. D’altra banda i al costat de l’copilot, hi ha una porta corredissa i un seient plegable per poder entrar sortir ràpidament. També compten amb una porta del darrere enrotllable que permet carregar els paquets amb major eficiència.

Amazon lidera les comandes de vehicles elèctrics

Jeff Bezos va anunciar que aquesta gran adquisició es realitza en el marc de el projecte “Climate Pledge”, que busca aconseguir que tota l’operació d’Amazon tingui zero emissions per a l’any 2040, fins i tot 10 anys abans que el que estableix l’Acord de París de Nacions Unides.
Cal destacar que Ford va fer una inversió de 500 milions de dòlars a la startup Rivian a l’abril de 2019 i que es va unir a l’efectuada per Amazon per 700 milions de dòlars més. Tant les inversions com l’aliança estratègica assolida representa un gran impuls que portarà els seus fruits molt aviat.
La comanda de les 100.000 furgonetes elèctriques és el major registrat en la història de producció de furgonetes elèctriques. S’han registrat altres comandes de cotxes elèctrics per part de diferents empreses de missatgeria, però en quantitats molt inferiors.
Tal és el cas d’UPS que compta amb una flota composta per 123.000 vehicles. D’aquests aproximadament uns 10.000 utilitzen combustibles alternatius, dels quals uns mil són híbrids o 100% elèctrics.