Ecsa es preocupa per reciclatge de vaixells prescrit per la UE

Ecsa li ha donat el seu vistiplau a el nou enfocament que pretén donar-li la Comissió Europea a l’economia blava sostenible a la Unió Europea i a la seva contribució, amb la qual busca neutralitzar les emissions de carboni. Per aconseguir-ho, han de promoure l’ús d’energies renovables a alta mar, així com la sostenibilitat de l’transport marítim i els ports.

Ecsa se preocupa por reciclaje de buques prescrito por la UE

Malgrat l’anterior, mitjançant un comunicat de l’organització s’ha mostrat preocupada perquè la Comissió sembla decidida a augmentar el terreny de l’aplicació de l’Reglament sobre reciclatge de vaixells. Fins i tot molt abans que es pugui dur a terme una avaluació pertinent de la legislació actual i posterior avaluació d’impacte.

Al seu parer, aquest canvi aniria en contra del principi de millora de la legislació de la Comissió i crea incertesa per als operadors.

“Coexistència justa i responsable”

A més, l’organització creu que “garantir una coexistència justa i responsable” entre tots els usuaris de la mar (inclòs el transport marítim), és fonamental. Per tal motiu, valora positivament que la Comissió estigui decidida a facilitar la cooperació transfronterera i animar els Estats membres a integrar el desenvolupament de les energies renovables a alta mar, en els seus plans territorials.

De la mateixa manera, també valoren el paper fonamental del transport marítim en l’economia blava sostenible. Particularment, el de curta distància i de alta mar, a més el de la indústria i les navilieres per impulsar la descarbonització del transport marítim.

En pro de l’entorn

Per la seva banda, Frans Timmermans, vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, va assenyalar que:

La salut dels oceans és una condició prèvia per a una economia blava pròspera. La contaminació, la sobrepesca i la destrucció dels hàbitats, unides a l’efecte de la crisi climàtica, suposen una amenaça per a la riquesa de la biodiversitat marina de la qual depèn l’economia blava. Hem de canviar de front i desenvolupar una economia blava sostenible en la qual la protecció de l’entorn i l’activitat econòmica vagin de la mà “.

I és que, tots els sectors de l’economia blava, en els quals s’inclouen la pesca, l’aqüicultura, el turisme costaner i, per descomptat, el transport marítim, tindran l’obligació de reduir el seu impacte mediambiental i climàtic.

Tot l’anterior amb un objectiu concret: fer front a la crisi climàtica i de biodiversitat. Per a això es requereixen uns mars sans i un ús sostenible dels seus recursos que permetin crear alternatives als combustibles fòssils i a la producció tradicional d’aliments.

Finalment, conclouen que una economia blava sostenible demanda la inversió de tecnologies innovadores de totes les parts involucrades. I que això, finalment, permetrà la creació de nous llocs de treball i empreses “verdes” dins d’aquesta economia.

Cal aclarir que, aquesta comunicació reemplaça a la Comunicació sobre el creixement blau de 2012. La directiva sobre l’ordenació de l’espai marítim, sol·licita a tots els estats membres una planificació formal del seu espai marítim per a aquest 2021.