Aecoc y peajes en autovías por incremento en costes de transporte

Aecoc prevé que la introducción de los peajes en las vías de alta capacidad del país, tal y como pretende el Gobierno para el 2024, “afectaría negativamente tanto al tejido empresarial español como al consumo”.

Aecoc se opone a peajes en autovías por incremento en costes de transporte

És per això, que l’entitat sol·licita en un comunicat en el qual pretén atendre la petició de suport del transport enfront de la iniciativa, per evitar “qualsevol mesura que impedeixi la competitivitat de les empreses”. Això, a més, en aquests moments en els quals hi ha una evident necessitat de recuperació econòmica.

Així doncs, Aecoc, sol·licita fermament “mesures consensuades i pactades entre administracions, carregadors i transportistes, per tal de poder oferir a la nostra economia i societat un transport de qualitat, eficient i altament competitiu”.

Impacte dels costos en els consumidors

Segons Aecoc, “la conseqüència directa de la introducció del pagament per ús en les vies d’alta capacitat seria un major cost del transport per carretera que es traslladaria, de baula a baula, al llarg de la cadena als carregadors, als productes i, en última instància, els consumidors “.

L’organització empresarial estima que la mesura podria suposar un augment de costos del transport que podria anar entre un 9% i un 13% en funció de la taxa aplicada dels vehicles pesats. Això vol dir que és entre 19 cèntims d’un euro per quilòmetre, que és la taxa actual mitjana de les autopistes de peatge o de 14 cèntims d’euro per quilòmetre.

D’altra banda, Aecoc també assegura que “aquest cost es traslladaria a les empreses carregadores i en última instància als productes. Això suposarà una pèrdua de competitivitat d’entre 1.400 i 1900 milions d’euros a l’any “.

Exportacions també es veurien afectades

De la mateixa manera, la iniciativa també “debilitaria de manera important les exportacions espanyoles” i igualment, “suposaria una pèrdua de competitivitat per a les pròpies empreses que té com a focus l’exportació, ja que veurien com l’augment del preu de l’transport fa que es s’encareixin els seus productes davant el d’altres competidors “.

L’organització indica el cas dels exportadors murcians, que tindrien un cost addicional entre 100 i 140 euros per viatge d’anada, i el mateix de tornada. Mentre que per als de Pals de la Frontera, a Huelva, el sobrecost seria d’entre 150 i 200 euros.

A més, afirma que l’impacte negatiu en la sinistralitat de la iniciativa “pel traspàs del trànsit pesat a les vies secundàries, podria presentar-causa de el fet d’evitar el pagament dels peatges.

Finalment, encara que el mateix Govern va encertar a el fet que el principal rebuig es presenta per part del col·lectiu de transportistes, la comissió delegada de Govern per a Assumptes Econòmics ja es troba treballant en l’avantprojecte de llei d’establiment dels peatges a les autovies. Això, amb la clara intenció que pugui ser aprovat en Consell de Ministres en aquest mes de juny.