Boom de contenidors impulsa el transport marítim

Segons John Wobensmith, CEO de Genco Shipping & Trading, el transport de contenidors és tan fort que és el responsable de l’impuls dels granels, precisament quan la demanda de càrrega tradicional va en augment. I és que els preus espot de totes les categories de granels, no havien estat tan alts des de finals de la dècada de l’any 2000.

Boom de contenedores impulsa el transporte marítimo

Transmissió entre segments

Has de saber que, els efectes del mercat es transmeten d’un segment marítim a un altre, situació que es pot presentar de tres formes:

● Si un vaixell canvia de tipus de càrrega.

● Si una càrrega canvia de tipus de vaixell.

● Les drassanes asiàtics conclouen la seva capacitat de construcció.

Segons Freightwaves, les dues últimes categories d’efectes secundaris estan sorgint en el mercat actual. Estem parlant que part de la càrrega de contenidors s’està començant a embarcar en vaixells de càrrega.

Segons el CEO de Eagle Bulk, Gary Vogel:
“Els vaixells de càrrega Supramax, que són vaixells que posseeixen una capacitat d’entre 45.000 i 60.000 dwt, s’estan beneficiant de desbordament d’operacions que normalment es realitzen en els vaixells portacontenidors”.

Sobre això, el CEO, a més, va dir que:
El desbordament de transport de contenidors és significatiu i com més gran sigui el volum de retorn, millor serà la utilització de el viatge d’anada i tornada. Això és sostenible mentre vegem aquesta dislocació en el mercat, el temps que duri no és realment el nostre àmbit. Però això té un efecte en les nostres tarifes i en els nostres patrons de comerç “.

Els portacontenidors obstrueixen a vaixells de càrrega

Segons el CEO de Euronavl, Hugo De Stoop:

“Les ordres de nous portacontenidors i de tanqueros GNL, estan limitant la capacitat per ordenar aquests últims”.

I en paraules del president de Safe Bulkers, Loukas Bomparis:

“Hi ha una escassetat de capacitat de construcció en la majoria de les drassanes”.

Les xifres són contundents, per exemple, el portafoli d’ordres de vaixells de càrrega està en un mínim històric, (representa un tonatge de només l’5,6% de les flotes de l’oceà), així, les ordres del primer trimestre del 2021 van ser un 33 % inferiors a la mitjana trimestral de l’any 2020.

L’anterior ha portat al fet que les xifres augmentin significativament, ja que les drassanes estan buscant al voltant de 29 milions de dòlars per als ULTRAMAX, que són els vaixells de càrrega de 60.000 a 65.000 dwt, per a lliuraments no abans de 2023.

Al que Vogel va afegir:
“Els preus han augmentat a causa de l’increment dels costos de les entrades, inclòs l’acer. I per la falta de capacitat de les drassanes, que s’ha vist reduïda, a causa de el ritme de les comandes en altres segments de transport marítim “.

En conclusió:

Segons l’anterior, el sector de transport marítim es troba en aquests moments en un augment molt similar a el de l’súper cicle que es va presentar a mitjan del 2000. Però la diferència, va ser que tots els segments de transport marítim van arribar a aconseguir les tarifes màximes, gràcies als peaks simultanis de la demanda (impulsats per la Xina), aquesta demanda va superar a el mateix temps a l’oferta de vaixells en tots els àmbits.