El 2022 els ports més grans d’Europa van reduir el trànsit gairebé un 2%
Durant el 2022, el Port de Rotterdam va mantenir la seva posició com a líder en el trànsit de contenidors a la regió europea i conca sud de la Mediterrània, arribant a un total de 14,46 milions de TEUs. Tot i això, en contrast amb la puixança global de la Xina, Europa es va enfrontar a una franca recessió, i va impactar els principals ports continentals.
En conjunt, els ports integrants del Top 50 de l’Euromediterranean Container Map van registrar una reculada de l’1,87% en el trànsit de contenidors a TEU durant l’últim any. Això amb lexclusió de levolució dels ports russos i ucraïnesos, que va mostrar un declivi clar encara que no hi ha dades actualitzades per al comportament el 2022.
Reducció de trànsit
Dins del Top 50, els ports europeus van experimentar una reducció del 2,85% en el trànsit en comparació del 2021. No obstant, la conca mediterrània evidencia una recessió menys pronunciada en comparació del nord d’Europa. Els enclavaments de la conca atlàntica i bàltica presents al Top 50 van retrocedir un 3,32%, mentre que els ports europeus del mediterrani van patir una caiguda del 2,15%.
Aquestes reculades s’atribueixen en gran mesura al baix rendiment dels grans hubs de contenidors. Els deu ports que més trànsit van perdre a la regió euromediterrània durant l’any passat van ser tots europeus, amb set ubicats al Top 10.
El Port de Rotterdam, ocupant el primer lloc del rànquing total, va ser el port que més trànsit va perdre el 2022, amb una disminució de 0,84 milions de TEUs, seguit per Anvers-Bruges, que va patir una reducció de 0,72 milions de TEU. València, ubicada al cinquè lloc del Top 50, va ser el tercer port que més trànsit va perdre amb 0,53 milions de TEUs menys, seguit per Bremen/Bremerhaven, novè al rànquing, amb 0,44 milions de TEUs menys.
En contrast amb aquestes reculades, el Port de Tànger Med va evidenciar un creixement sostingut en el trànsit de contenidors el 2022. Va registrar un trànsit total de 7,59 milions de TEUs, mostrant un creixement del 5,9% i sumant 0,42 milions de TEU nets al volum de contenidors.
Tanger Med va liderar el creixement net entre els ports de la regió, seguit pel port lituà de Klaipeda, amb un increment de 1,04 milions de TEU i un trànsit incrementat de 0,38 milions de TEU. La majoria dels ports més dinàmics el 2022 s’ubicaran a la conca del Mediterrani i del Nord d’Europa.
Ports espanyols
Els ports espanyols, en sintonia amb els europeus, també mostren tendències de reculada. Sis ports espanyols van formar part del Top 50 de la regió euromediterrània. València, amb una reducció del 9,4% fins a 5,07 milions de contenidors, es va posicionar al cinquè lloc, mentre que la Badia d’Algesires, amb 4,76 milions de contenidors i un descens del 0,7%, va adquirir el setè lloc. . Barcelona va retrocedir un 0,2% fins als 3,52 milions de TEUs i es va ubicar al lloc número 12. Las Palmas va registrar una disminució de l’1,3%, amb 1,16 milions de TEUs el 2022, posicionant-se al lloc número 29. Bilbao va caure al lloc 48 després de retrocedir un 7,8%, mentre que Santa Cruz de Tenerife va créixer un 10% ocupant el lloc 50 amb 0,47 milions de TEUs.
Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertany tots els drets
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.