La sostenibilitat és un tema que és a l’agenda de la gran majoria de les organitzacions públiques i privades. La cura del medi ambient i la feina cap a operacions més respectuoses amb el planeta és certament una necessitat des de tots els punts de vista. En el cas del transport marítim, l‟Organització Marítima Internacional (OMI) ja ha començat a aplicar diferents mesures.
Per exemple, l’indicador d’intensitat de carboni va començar a regir a partir del gener passat. Es tracta d’un indicador que pot controlar l’eficiència energètica dels vaixells i les embarcacions. Això és a favor de la reducció d’emissions de la indústria. També representa una crida important al sector cap a un futur d’operacions més sostenibles.
Cal saber que aquest indicador és capaç d’influir tant en la velocitat a què naveguen els vaixells portacontenidors com en els diferents tipus d’embarcacions que encarreguen les navilieres per conformar-ne les flotes.
Canvis al transport marítim
Cal recordar que moltes de les empreses i organitzacions que conformen l’ecosistema del transport marítim ja han començat a aplicar canvis als diferents processos. Això en virtut de buscar ladaptació cap a les noves formes doperar. En un moment en què falten menys de dos mesos perquè es comencin a aplicar els impostos sobre el carboni a Europa, les organitzacions estan en la tasca de fer canvis.
En general, els processos de contractació dels carregadors i els beneficiaris de la càrrega poden tenir canvis i fer certs ajustos a favor de millors pràctiques. És el cas de molts beneficiaris de les càrregues que sol·liciten als operadors que indiquin quines són les emissions dels serveis oferts. Això a favor de comptar amb operacions més sostenibles. La conseqüència directa és que molts carregadors ja tenen presa de decisions basades en les emissions.
Bones pràctiques
La consultora Drewry ha desenvolupat una sèrie de millors pràctiques per al transport marítim, apuntant cap a la sostenibilitat i per donar suport a les organitzacions pel que fa a la presa de millors decisions.
La intenció en tot cas, és ajudar els seus clients en el procés de selecció dels operadors de càrrega marítima. Certs consells com l’assignació de volums tenint en compte la sostenibilitat i altres faciliten els processos, alhora que milloren les operacions relacionades amb el transport marítim.
Altres canvis que es consideren claus dins del transport marítim són els mesuraments de les emissions de CO2. És cert que els carregadors reben informes de les emissions de la majoria de les navilieres. Però el problema és que no totes les navilieres utilitzen un mètode estandarditzat que permeti mesurar les emissions de CO2. Això incideix directament en la presa de decisions, ja que resulten més difícils de fer. Una altra conseqüència negativa de la manca d’un mètode estandarditzat en aquest cas és que és més difícil monitoritzar els resultats de la sostenibilitat. En aquest sentit, la consultora Drewry recomana l’ús del sistema GLEC per mesurar emissions. Per això, va signar un acord amb Smart Freight Centre.
Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.