Espo considera les necessitats de la supply chain per generar indústries de zero emissions

L’Organització Europea de Ports Marítims (Espo) ha acollit amb satisfacció l’ambiciós objectiu plantejat al Pla Industrial del Pacte Verd de la Comissió Europea. Aquest pla cerca posicionar la Unió Europea com un actor principal en la producció i subministrament de productes i tecnologies amb zero emissions netes, marcant una fita rellevant en la transició cap a una economia més sostenible.

Fonts de l’organització van assegurar que establir un ecosistema industrial de zero emissions a Europa és fonamental per accelerar eficaçment la transició energètica i assolir les metes climàtiques del continent. Això no obstant, perquè un pla d’aquesta magnitud sigui efectiu, és crucial considerar tota la cadena de subministrament. És per això que asseveren que cal tenir en compte els factors que influeixen en la cadena de subministrament per poder desenvolupar indústries més sostenibles.

Tecnologies zero emissions

A través d’un comunicat, des de l’Espo han assegurat que el desenvolupament de les tecnologies zero emissions han d’anar acompanyades de polítiques que les facilitin. D’aquesta manera, el desenvolupament i el desplegament d’indústries amb tecnologia de zero emissions netes, juntament amb la millora de la seguretat en el subministrament de matèries primeres i recanvis, han d’anar de la mà amb polítiques que facilitin l’adaptació de les infraestructures de la cadena de subministrament. Això inclou, en particular, la modernització dels ports, les connexions amb les àrees d’influència terrestre i els accessos marítims. La Comissió de Transports i Turisme ha reconegut la importància davaluar les necessitats de la cadena de subministrament associades a aquestes noves indústries a Europa. Això va quedar plasmat al text sobre la proposta de Llei d’Indústria de Zero Emissions Netes, aprovada el 19 de juliol de 2023. Alhora, des d’Espo mostren un grat especial per les esmenes 7, 12, 28, 32, 36 i 38 al text, considerant que aquestes reflecteixen un enfocament integral cap a la cadena de subministrament. L’organització espera amb optimisme que a la Comissió d’Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu es presentin esmenes similars que emfatitzin aquest enfocament i que siguin aprovades a la votació del 12 d’octubre.

Desenvolupament d’infraestructures

 Pel que fa a les necessitats que té per transportar, emmagatzemar i importar matèries primeres, recanvis i productes acabats, Isabelle Ryckbost, Secretària General d’Espo, va emfatitzar la necessitat d’estimular no només la producció de tecnologies de zero emissions, sinó també la infraestructura de la cadena de subministrament. Atesa la ubicació estratègica de diversos ports europeus propers a fonts de primeres matèries oa les noves indústries de zero emissions, s’espera un augment en la seva activitat en un futur proper. A més, molts altres ports tenen el potencial de convertir-se en punts clau per desenvolupar aquestes noves activitats. En aquest context, és essencial garantir que les infraestructures portuàries siguin adaptables a aquestes necessitats emergents. Des de l’organització esperen continuar el diàleg amb el Parlament i el Consell Europeu per assolir un acord final que prengui en consideració totes aquestes preocupacions i asseguri un avenç efectiu cap a una economia més sostenible a Europa.
 Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets