Immologístiques busquen terrenys malgrat la situació de l’economia
El context geopolític mundial ha impactat en tots els àmbits i en la logística també. Però malgrat que el creixement del sector comença a mostrar signes d’alentiment, els sòls continuen en alça. Això és perquè factors com l’escassetat de les parcel·les i l’augment dels costos d’urbanització impacten en els preus.
El sector logístic va ser un dels que van registrar creixement durant la pandèmia i per això la immologística continua amb valors positius. En el cas d’Espanya, destaca a Madrid l’impuls per l’última milla. En el cas de Catalunya, les big box són les que representen l’empenta més gran.
Expectatives d’inversió
Els experts en la matèria asseguren que els signes de desacceleració que registra el sector logístic són deguts a l’increment dels tipus d’interès. Assenyalen que aquest canvi ha impacte les expectatives d’inversió. Alhora, s’ha desencadenat un alentiment en la planificació de nous desenvolupaments, especialment en projectes de naturalesa especulativa.
Aquesta situació podria generar un efecte en l’oferta disponible a mitjà termini, ja que els desenvolupaments acordats en els darrers dos anys ingressaran al mercat. Aquests projectes van ser concebuts en un moment en què la pressió dels tipus no exercia tanta influència en les rendibilitats. A més, els preus del sòl persisteixen en nivells màxims a causa de l’escassetat de grans parcel·les llestes per a ús final i l’augment dels costos d’urbanització. Tot i això, les empreses de logística s’han enfocat a adquirir terrenys finalistes en els últims mesos. Aquest enfocament té com a objectiu crear una reserva de sòl que els permeti reactivar la construcció de noves plataformes logístiques una vegada s’estabilitzi l’entorn macroeconòmic.
Demanda i contractació
La demanda, liderada inicialment pel comerç electrònic durant el 2020, ha estat assumida pels operadors 3PL (third-party logistics). L’any 2022, entre un 25% i un 33% de l’espai logístic contractat a Espanya va ser atribuït a companyies 3PL. Per contra, les empreses de comerç electrònic van reduir la seva participació a la contractació en un marge considerable, passant del 43% al 12% a Zona Centre i del 27% al 7% a Catalunya durant el període 2020-2022. Fins al juny del 2022, el sector logístic espanyol va registrar una contractació de 994.057 metres quadrats, incloent-hi diferents regions clau. Aquesta xifra va marcar una disminució del 30% en comparació del mateix període de l’any anterior, que va assolir un rècord històric amb 1,4 milions de metres quadrats. Tant la Zona Centre com Catalunya van experimentar reduccions significatives a l’absorció d’espai logístic. La Zona Centro va veure una absorció de gairebé 384.000 metres quadrats, una disminució del 39% en comparació del mateix període de l’any anterior. Mentrestant, Catalunya va registrar una contracció del 17%, amb una absorció de gairebé 327.000 metres quadrats. La inversió en el sector logístic va caure a la primera meitat del 2022, i va baixar un 50% en comparació del mateix període de l’any anterior. Aquest descens va ser degut a l’alça de tipus ia l’enduriment del finançament. Les rendibilitats prime van assolir el 5%, amb un augment de 25 punts bàsics des del tancament de l’any anterior.
Imatge cortesia de https://amazon-prensa.es, a qui pertanyen tots els drets
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.