El port de Tarragona aspira a multiplicar per sis el trànsit ferroviari a La Boella

Per a finals del 2023 i amb una inversió estimada en 20 milions d’euros en infraestructura, el port de Tarragona i l’empresa Combi Terminal Catalonia (CTC) van signar un memoràndum d’entesa amb l’objectiu que la joint venture CTC iniciï aquell any l’operació  de la terminal intermodal.

El puerto de Tarragona aspira a multiplicar por seis su tráfico ferroviario en La Boella

La joint venture, el soci majoritari de la qual és BASF, busca operar diàriament vuit trens de càrrega i vuit de descàrrega, amb un moviment d’aproximadament 500 contenidors al dia per a tot tipus de mercaderia (sòlids, líquids, paletitzada o semiremolcs).
 Pel que fa a les destinacions, es preveu que siguin la terminal de BASF a Ludwigshafen (Alemanya) i Anvers (Bèlgica), igual que altres terminals a Europa particularment Itàlia, àrea dels Països Baixos i el Regne Unit.  Sota aquest escenari, els altres trens circularan en àrea ibèrica per aconseguir connexió amb Madrid, Lisboa (Portugal) i la zona sud de Sevilla i Algesires.
 D’aquesta manera i després d’uns 18 mesos de construcció, s’estima que al final del 2023 les noves obres a La Boella ja entrarien en operació.

Un acord que enforteix la capacitat dincrementar volums

Segons les estadístiques, en un any amb trànsit normal com va passar fins al 2019, a La Boella es van canalitzar al voltant de 20.000 vagons.  Tot i això, la CTC busca arribar a l’operació d’uns 120.000.
 S’espera que la posada en marxa de La Boella coincideixi amb l’inici de la circulació al Corredor Mediterrani.
 Per part seva, Josep Maria Cruset president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, ha destacat la ubicació privilegiada de la terminal entre el corredor d’Henares i la Mediterrània.  També va cridar l’atenció sobre la saturació de l?àrea Metropolitana de Barcelona que, juntament amb els increments en el preu del sòl, han augmentat l’atractiu del terminal intermodal.
 Pel que fa a l’estratègia del costat terra, l’objectiu és captar mercaderies de companyies en un radi de 150 quilòmetres per a transport multiproducte i multiclient.  A això es podran afegir:
 ● El trànsit continental identificat per la CTC.
 ● Els tràfics futurs de la Zona d’Activitats Logístiques de Tarragona, les operacions de les quals s’esperen iniciïn el 2021.
 ● El trànsit amb origen o destinació cap a la Terminal Intermodal de Guadalajara (obres que començaran a finals d’abril o inicis de maig).
 Del costat mar també s’hi ha previst afegir tràfics de contenidors de la terminal de DP World o de la nova línia Ro-Ro inaugurada recentment amb Turquia.

S’enforteix la intermodalitat a Tarragona

Per la seva banda, la terminal localitzada a l’interior del port està composta per quatre vies d’amplada mixta que poden acollir trens de 750 metres, així com tres vies addicionals de suport.  Un altre avantatge és que en cas de necessitat és possible desdoblar la seva capacitat a la zona nord per incrementar-ne l’escalabilitat.
 Pel que fa a les repercussions mediambientals, serà possible la reducció de la petjada de carboni, ja que cada tren emetrà al voltant de 45 grams de CO2 per tona i quilòmetre, davant dels 80 grams que emet un camió.