El port de Barcelona signa un acord per fomentar la formació professional

A partir de les necessitats reals del sector en capacitació professional, l’Autoritat Portuària de Barcelona va fer part de la signatura d’un acord estratègic per a l’impuls de la Formació Professional (FP) a la comunitat portuària, amb la finalitat de crear i oferir una preparació  de qualitat.

El puerto de Barcelona firma un acuerdo para fomentar la formación profesional

L’acord també ha comptat amb el suport de múltiples entitats de l’àmbit privat i públic del país.  L’objectiu principal és incentivar el talent humà del sector portuari i logístic amb una formació de qualitat que li proporcioni la preparació i les eines de coneixement que s’ajustin a les necessitats reals del sector.
 La presidenta del port català, Mercè Conesa, va afirmar que “cal posar a disposició del món empresarial les oportunitats que proporciona el món acadèmic”.  D’aquí la necessitat d’assolir aliances estratègiques amb agents i administracions involucrades al món portuari i logístic, perquè aquests objectius es converteixin en realitat.

 Un relleu generacional per als nous reptes

 Per la seva banda, Jordi Trius, president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, ​​va manifestar que cal incorporar personal jove a les plantilles de treballadors de les empreses del sector, no només per supervivència i relleu generacional, sinó també perquè cal  personal per assumir els reptes dautomatització i digitalització.
 A propòsit d’aquest tema, el port va fer fa poc un estudi per tal d’identificar els perfils professionals que tindran més demanda a futur als ports del Mediterrani.  Complementari a l’estudi, Mercè Conesa va afirmar que cal implementar noves modalitats d’aprenentatge relacionades amb les pràctiques nacionals i internacionals i amb el desenvolupament d’una formació digital.
 La presidenta del port també va cridar latenció sobre la baixa presència femenina en aquest tipus de Formació Professional.  De fet, no arriba al 4%, amb la qual cosa s’estan fent esforços per incentivar les dones perquè facin part activa del sector.
 Així mateix, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de Catalunya, Chakir l’Homrani, va destacar que la signatura de l’acord obrirà l’espai per “proporcionar oportunitats i millorar la productivitat de les empreses”.
 Va recalcar que l’acord és fruit del treball conjunt que des de fa més de dos anys avancen tots els agents que fan part del sector.  Aquest treball en grup era necessari, ja que no és possible aconseguir una FP adequada si els operadors, empreses i altres actors no estan alineats sota un mateix propòsit i no coneixen el sector.
 Chakir l’Homrani fa èmfasi en la necessitat d’implementar la formació contínua al sector, ja que per les activitats pròpies cal el domini d’idiomes, coneixements en àrees especialitzades, flexibilitat horària i capacitat d’adaptació.  Definitivament les cadenes logístiques, els vaixells i ports, mai paren i són una activitat essencial per al món.
 Actualment un total de 37.000 professionals treballen a les empreses de la comunitat portuària.  En aquest sentit, el port s’ha proposat assolir la meta dels 40.000 llocs de treball de qualitat els propers anys.