En un parell d’anys, Barcelona disposarà de 100 noves hectàrees de sòl logístic

L’oferta de sòl logístic tant a Barcelona com a Madrid, continua mantenint-se en nivells molt baixos. A la ciutat Comtal per exemple, només es compta amb un 3,6% de sòl disponible sobre un estoc total de 6,5 milions de metres quadrats. No obstant això la notícia és que en dos anys Barcelona comptarà amb un milió de metres quadrats addicionals per a activitats logístiques.
Per al cas de Madrid s’estima que per als pròxims 18 mesos s’aconsegueixin incorporar 600.000 metres quadrats. En aquest mercat, sobre un parc de gairebé nou milions de metres quadrats, la disponibilitat és inferior al 6% segons estudis de BNP Paribas Real Estate, multinacional líder del mercat immobiliari.
Tot i que aquests nivells d’ocupació mostren l’expansió del mercat logístic, la realitat evidencia que la superfície logística contractada en les dues ciutats ha decrescut a causa del canvi de preferències per part dels operadors logístics.

Comportament del mercat de superfícies logístiques

a Barcelona

A la capital catalana durant el segon trimestre d’aquest any s’han contractat 117.006 metres quadrats de superfície logística, davant els 228.752 metres quadrats registrats durant el primer trimestre. En aquest sentit el nombre d’operacions va augmentar de 15 a 17.
A Barcelona la contractació ha superat la barrera dels 100.000 metres quadrats ja per segon trimestre consecutiu. Els 345.758 metres quadrats del semestre és un 10,2% inferior respecte al mateix període de l’any passat, a causa de l’absència d’operacions de gran volum.
D’aquesta manera la grandària mitjana de les demandes del segon trimestre a la ciutat ha estat de 6.883 metres quadrats. Ara per zones, el 78% de la superfície contractada es va registrar en el segon arc, mentre el 21% es va quedar en el primer arc.
La renda mitjana a la ciutat està entre 4,85 € / m2 / mes i 6,80 € / m2 / mes. Els operadors logístics arriben a pagar 6,75 euros per ubicar a la zona “prime” i la demanda s’estima en 343.000 metres quadrats.

a Madrid

Per la seva banda a Madrid el volum contractat va passar dels 73.700 metres quadrats del primer trimestre als 87.642 en el segon, xifra més d’un 60% inferior als registres obtinguts en el mateix període de 2018. Així mateix la quantitat d’operacions a la capital va registrar 13 operacions en el segon trimestre i nou en el primer.
A Madrid després d’establir les seves naus XL i XXL en la tercera i segona corona de la ciutat, els espais ara s’estan centrant en la primera corona i l’última milla, amb la qual cosa les contractacions són d’una mida inferior. Mostra d’això és que més del 75% de les operacions del segon trimestre de 2019 s’han tancat per menys de 10.000 metres quadrats, majoritàriament a la primera corona.
Zones com Getafe, Coslada o San Fernando registren les rendes més altes de Madrid. El polígon industrial de Los Gavilanes, a Getafe és una altra zona de gran activitat logística. La renda mitjana a Madrid està entri 4,4 € / m2 / mes i 6,2 € / m2 / mes.