La revolució logística està passant … a la Xina

Increïblement Xina avança a passos de gegant com a líder de la revolució logística del món. Aquests avanços han arribat a canviar definitivament els hàbits de compra i consum de la població del planeta.
Sota aquest panorama ja no és estrany que les carreteres i carrers del país estiguin permanentment inundades de furgonetes, camions i bicicletes elèctriques dedicades a repartir infinitat i varietat de productes.

Cafè, menjar, supermercats, tot a domicili

Mostra d’això és poder demanar un cafè des del mòbil. L’empresa Luckin Coffee va iniciar operacions portant cafè al client. D’aquesta manera, busca competir directament amb Starbucks mitjançant la reducció d’espais físics i apostant al lliurament de la beguda amb missatgers.
Luckin Coffee té més de 2000 sucursals i en elles es preparen els cafès i es distribueixen als clients. Amb aquesta estratègia va aconseguir vendre en 2018 uns 85 milions de cafès a més de 16 milions de clients. Si continua així la seva meta per a aquest any és comptar amb 4.500 establiments amb la qual cosa hauria superat a Starbucks, que fins al setembre de l’any passat no comptava amb lliuraments a domicili.
Els supermercats són un altre exemple. Comprar a la cadena Hema és molt fàcil. Només es requereix entrar a l’App mòbil dissenyada per l’empresa, triar des d’allà el que es vol comprar i en màxim mitja hora, preparen la comanda i el porten a la casa.
El menjar a domicili és un altre cas. Empreses d’aquest sector com Meituan o Ele.me són molt conegudes a la Xina fins i tot abans que Glovo o Deliveroo.
Meituan Dianping ja supera els 400 milions d’usuaris i compta amb cinc milions de restaurants afiliats. Gestiona 20 milions de comandes diàriament, té gairebé 600.000 missatgers actius. Durant el primer trimestre d’aquest any va efectuar transaccions per 75.600 milions de iuans (9.700 milions d’euros), xifra que representa un 38,6% més que la registrada en el mateix període de 2018.
L’empresa afirma que el seu èxit es deu a la rapidesa del seu servei de lliurament (28 minuts mitjana) i a l’adopció d’avenços tecnològics. Especialment un on gràcies al sistema d’intel·ligència artificial implementat és possible determinar en 0,55 mil·lisegons la millor ruta per despatxar un grup de comandes.

La revolució de la logística Xina davant Amazon

Les empreses xineses cada dia han aconseguit espantar grans multinacionals com Amazon, que no han aconseguit obrir-se camí en el mercat xinès.
Ara comprar a través del mòbil és el més normal. Ja no només es compra en plataformes de comerç electrònic com Amazon, Taobao o JD, sinó en comerços de tota grandària i tipus. Tal és el cas de la xarxa logística Cainiao, propietat de Alibaba, que arriba ja a 40.000 pobles.
Durant el 2018 es van enviar a la Xina 50.000 milions de paquets, xifra que s’espera s’incrementi fins als 71.000 milions aquest any. Per 2020 el comerç electrònic en el gegant asiàtic pot arribar als 2,5 bilions de dòlars, gairebé un bilió més que la suma de les transaccions de la resta del món.