Impacte de la digitalització de la logística: el 17,4% de les empreses ha reduït les plantilles, revela estudi

La digitalització i la seva incorporació als processos logístics han ocasionat una reducció de les plantilles de les empreses. De fet, el 17,4% de les companyies han substituït personal per processos automatitzats.

Dels càrrecs que més han estat reemplaçats són els dedicats al cobrament, personal de magatzem, operacions i activitats relacionades amb la distribució de comandes.

De fet, la mitjana del sector logístic pel que fa al procés d’adquisició i ús de tecnologies és molt superior si es compara amb altres sectors de l’economia.

Aquestes dades han estat revelades per l’informe d’IMANcorp Foundation i la Universitat Autònoma de Barcelona.

A l’informe es destaca que un 17,4% de les empreses efectivament han reduït les seves plantilles de personal com a efecte de la digitalització. Tot i això, destaca que un 8,7%, ha augmentat el personal per la mateixa raó.

Es fa servir la tecnologia, però no com s’esperava

El més curiós és que aquests canvis ja s’han anat registrant a la logística malgrat l’escassa penetració de les tecnologies de la indústria 4.0.

De fet, durant el darrer any només un 30% de les pimes han integrat als seus processos el Big Data. Tot just un 21,5% utilitza serveis al núvol i només un 26,7% utilitza Internet de les Coses.

Altres tecnologies molt específiques com el picking amb veu o el blockchain, no estan tan desenvolupades com es podria suposar.

Qualificació del personal

El coneixement de la digitalització, la tecnologia a la logística i la interacció amb dispositius digitals ha de ser una de les prioritats en la formació del personal del sector. Fins i tot des dels perfils més bàsics de la formació.

Per això, l’aprenentatge en l’ús d’eines digitals pot ser un bon incentiu per als joves que s’inclinen per l’aprenentatge en logística.

Un altre cas és el dels transportistes. I tot és degut a la incògnita permanent sobre com afectarà la conducció autònoma aquests treballadors.

Per exemple, als llocs relacionats amb la gestió del transport, les tasques complexes exigeixen al personal una alta formació i domini avançat en l’ús de dades per a la gestió. En aquests casos, la gestió documental és una de les competències necessàries que cal desenvolupar.

Si s’analitza l’oferta universitària, hi ha multitud de màsters i graus relacionats amb la logística que fins i tot assoleixen la formació al nivell “management”.

Però alguns d’aquests programes són molt dispersos i ofereixen especialitzacions en àmbits concrets. A això també se suma que no hi ha programes disponibles a universitats públiques.

Com detecten les empreses les necessitats digitals?

Segons l’informe de la IMANcorp Foundation i la UAB, el 27,3% de les empreses no compten amb cap mecanisme per detectar les necessitats de competències i coneixements digitals a la seva pròpia plantilla.

Només molt poques fan el Diagnòstic de Necessitats de Formació (Mapa Gap digital o entrevista anual professional).

La formació contínua del personal la centren ja sigui en la introducció de nou maquinari/programari o en l’operació de maquinària.