L’Institut de Logística de Barcelona solucionarà les necessitats formatives d’empreses del sector logístic

L’Institut de Logística de Barcelona, ILB, és el nou centre educatiu que va començar a funcionar a inicis de setembre del 2022 a les instal·lacions del World Trade Center del port de Barcelona.

Va néixer amb l’objectiu de respondre a les necessitats de les empreses quant a la formació de personal idoni per atendre les activitats logístiques del sector i poder satisfer-ne la demanda.

El Institut de Logística de Barcelona solucionará las necesidades formativas de empresas del sector logístico

El primer curs acadèmic de l’ILB ja va iniciar, per tal de consolidar-se com a epicentre de la formació logística al territori.

Damià Calvet, president del port de Barcelona, va presidir l’acte d’inauguració, en companyia d?altes personalitats del sector. Entre aquestes, José Antonio Vázquez director de l’ILB; Gemma Verdés directora d’ensenyaments postobligatoris i de règim especial del Consorci d’Educació de Barcelona.

Compromís amb l’aprenentatge

El president del port va assenyalar que l’inici del curs de l’Institut de Logística de Barcelona és una realitat molt important per al port de Barcelona, ja que és la infraestructura logística més important de tota la regió.

Per això, estan decidits a participar en la formació de recurs humà idoni on el mateix port serà l’espai d’aprenentatge.

El port de Barcelona està catalogat com un ecosistema logístic de gran importància. I això és perquè actualment acull més de 500 empreses i uns 37.000 treballadors.

De fet, aquestes companyies que formen part del port han manifestat el seu interès i la seva inquietud per fer part d’aquesta formació professional.

Segons Calvet, “l’Institut de Logística de Barcelona té un espai privilegiat en poder iniciar els cursos de formació dins del port de Barcelona. Aquesta ubicació és de gran rellevància, ja que és l’espai on succeeixen les coses, es viu l’operació i on hi ha la logística”.

A més, per al director de l?Institut de Logística de Barcelona, José Antonio Vázquez, el fet que l?Institut estigui ubicat al port de Barcelona afavoreix la proximitat dels estudiants a les empreses del sector. “Això representa un gran nombre d’oportunitats que els estudiants valoren per complet”.

Factors i habilitats que es requereixen al sector logístic

La formació de professionals altament capacitats per exercir-se al sector és una necessitat urgent per a les empreses.

No obstant això, a més dels coneixements necessaris, també hi ha tres factors fonamentals que cal tenir en compte:

  • El maneig d’idiomes diferents del castellà
  • La innovació centrada en la digitalització i la seva integració a la logística
  • La sostenibilitat de l’operació

És per això que l’ILB incorporarà per a aquest curs un programa d’aprofundiment en llengües estrangeres, juntament amb les escoles oficials d’idiomes de Barcelona.

Pel que fa a la formació acadèmica, el director de l’Institut va destacar que les empreses del sector tenen alta demanda de personal amb formació com a tècnic superior en comerç internacional.

També pels tècnics de transport i logística i tècnics en administració i finances. Aquesta anàlisi ha permès a l’ILB crear els programes de formació d’acord amb les necessitats puntuals del sector i la seva realitat.