L’afiliació en sector logística i transport es va frenar l’agost del 2022

L’afiliació de treballadors del sector logístic a la Seguretat Social va registrar l’agost d’aquest any una frenada acompanyada de la pèrdua de ritme a l’activitat.

Ja és el tercer mes consecutiu que observa aquest estancament.

La afiliación en sector logística y transporte se frenó en agosto de 2022

Per part seva, experts ja havien vaticinat aquest succés. Les expectatives poc optimistes es van confirmar amb relació a la baixa afiliació al sector de la logística i el transport després de l’estiu del 2022.

Les xifres indiquen que a l’agost d’aquest any només van quedar a la Seguretat Social un total de 1.064.392 afiliats del sector. Aquesta xifra indica estancament producte de la inflació.

Dades generals

● Règim general afiliats al juliol: 787.501 treballadors.
● Autònoms a l’agost: perden el 0,23% dels afiliats amb un total de 209.414.
● Règim del mar acumula 67.477 afiliats, és a dir, un 0,45% menys que al juliol.

Els experts opinen

Per la seva banda, Diego Barceló, investigador d’Adecco Group Institute, va indicar que “el sector de l’emmagatzematge i el transport ha patit desacceleració i poc creixement de l’ocupació. Cosa per la qual cosa està travessant tota l’economia nacional”.

Així mateix, el president de l’Organització Empresarial de Logística i Transport, UNO, Francisco Aranda, afirma que aquestes xifres confirmen la frenada de l’afiliació logística i que ja es va entrar en un moment complicat.

La tendència del manteniment del nombre d’afiliats i el descens d’autònoms ratifica la tendència a la desacceleració, tot en línia amb els resultats econòmics. Per això, es fa urgent la reducció de costos, assegura Aranda.

Per a Valentín Bote, director de Randstad Research, les dades donen alguna llum d’optimisme. Afirma que “si bé no són xifres elevades, posen de manifest la fortalesa del sector en un moment de desacceleració com el que estem vivint”.

En general, l’estancament de l’afiliació en transport i logística és l’alentiment en el creixement de l’activitat a tots els subsectors. Fins i tot representa el descens en les ràtios de treballadors registrats a la Seguretat Social en alguns.

Un exemple és el cas del transport marítim, que acumula un total de 1.387 treballadors afiliats (això suposa un descens del 5,16% respecte al mes de juliol).

De manera lleu, també va caure l’afiliació en el cas de l’emmagatzematge en 0,12% (232.203 treballadors afiliats a l’agost).

També a les activitats postals i de correus amb el 0,66% (95.942 afiliats).

Es van registrar febles pujades del transport terrestre (+0,45% i 626.840 treballadors).

I el transport aeri (+1,23% i 38.286 treballadors) són la nota positiva del balanç mensual.

Si s’analitzen les xifres en termes interanuals, l’afiliació el mes d’agost del 2022 va implicar un ascens del 4,9% respecte a la registrada durant el mateix període del 2021.

Per part seva, el règim general deixa un 6,9% d’increment d’afiliats en comparació del mateix mes de l’any passat.

Mentres que el règim d’autònoms va perdre l’1,19% i el del mar va pujar un 1,98%, segons dades emeses pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.