Ocupació en logística i transport es va mantenir estable al juliol
Segons dades consolidades pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, durant el mes de juliol del 2022 a Espanya, el nombre de treballadors en transport i logística afiliats a la seguretat social van registrar xifres similars als mesos anteriors.
Si bé el nombre es manté, la tendència a l’alça s’observa una mica compromesa si es compara amb mesos passats.
I segons els analistes del mercat de treball, això és degut a l’augment de preus que afecta de manera directa el creixement de l’ocupació del sector.
Les xifres
El mes de juliol del 2022 va deixar el sector logístic amb 1,06 milions de persones afiliades a la seguretat social. De fet, va registrar la mateixa xifra del juny i va ser una mica superior a la que es va assolir el maig d’aquest any.
Pel que fa a la comparació interanual, es van registrar quantitats similars en sumar el règim general, el règim d’autònoms i el règim del mar.
Tot i el panorama que s’observa al món, els segments d’activitat en transport i logística van deixar variacions positives.
A tots hi va haver aquest comportament, excepte les activitats postals i de correus on es va perdre un 2,76% d’afiliacions al sistema de seguretat social respecte al juny d’aquest mateix any.
Al transport marítim va augmentar el percentatge amb un 12,4% més intermensual.
Per part seva, el transport aeri i l’emmagatzematge continuen a l’alça per sobre de l’1% de creixement.
Pel que fa al transport terrestre i per canonada, va assolir els 624.061 treballadors afiliats, xifra similar a la del juny del 2022.
El comportament del mercat laboral en logística
En general i segons l’investigador Diego Barceló d’Adecco Group Institute, l’ocupació del sector del transport i l’emmagatzematge ha mantingut un comportament estable ja per quatre mesos consecutius.
Per part seva, el president de l’Organització Empresarial de Logística i Transport, UNO, Francisco Aranda, indica que el comportament del mercat laboral durant el mes de juliol de 2022 va confirmar l’alentiment de la creació d’ocupació. Fins i tot en sectors de gran activitat i expansió com el logístic.
Segons Aranda, aquest comportament és degut a la inflació ia l’increment dels costos energètics que ha d’enfrontar l’activitat empresarial. Sota aquest context, l’ocupació és la que pateix la conseqüència immediata i, per això, es requereixen estímuls contundents per impulsar l’economia.
D’altra banda, els ERTE, Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal, comencen a ser residuals a gairebé tots els segments d’activitat. Per exemple, al juliol es van realitzar 2.671 expedients temporals, davant dels 18.905 de juliol del 2021 (85,8% menys en la comparació interanual).
En total, 233 persones es van acollir a un ERTE de força major i 2.438 ho van fer per causes econòmiques, tècniques, operatives o de producció, ETOP (Suspensió temporal del contracte o reducció de jornada). Aquesta modalitat d’ERTE va tornar a funcionar en finalitzar la pròrroga dels expedients temporals per Covid.
En total i per gèneres, uns mil (el 37,5%) corresponen a homes acollits als ERTE i 1.669 a dones (62,5%).
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.