Lidl i Decathlon construiran els seus hubs logístics a Barcelona
Barcelona és protagonista del boom logístic. Per a la mostra, dos importants cadenes de distribució internacional instal·laran els seus centres o “hubs” logístics per al sud d’Europa a la ciutat de Catalunya.
Es tracta de la multinacional alemanya Lidl i la francesa Decathlon que muntaran els seus centres logístics a la Zona Franca de Barcelona.
La multinacional alemanya Lidl
Lidl distribuirà des de Barcelona els seus productes a tot el mercat del sud-est europeu des d’una nau de 61.000 metres quadrats. Aquesta central operada per la companyia Naeko Logistics, treballarà directament per l’empresa alemanya.
Els metres logístics justament estan situats al costat d’una de les entrades de mercaderies del Port de Barcelona, més exactament en el Polígon El Pratenc, part de la Zona Franca que pertany al municipi del Prat.
La presència d’aquesta cadena de supermercats s’estén cada dia més i no només amb botigues, sinó també amb oficines. Mostra d’això és l’edifici Bergara de Plaça Catalunya on centralitza la seva operació digital i d’e-commerce o la seu espanyola a Montcada i Reixac.
Sense oblidar que el 2017 va adquirir una parcel·la de 120.000 metres quadrats a Martorell per construir una gran plataforma logística de 65.000 metres quadrats.
La francesa Decathlon
El seu objectiu és llogar una nau logística de 96.000 metres quadrats en els terrenys de l’antiga fàbrica Seat. Aquesta nau serà el segon centre logístic de Catalunya després d’Amazon al Prat. Des d’allà centralitzarà part de la seva activitat logística dirigida pel sud d’Europa.
Tot i que Decathlon ja compta amb una nau de més de 50.000 metres quadrats a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), de mica en mica en un termini de tres anys, anirà traslladant tota aquesta activitat al nou centre.
Alguns representants del sector logístic creuen que l’espai deixat per Decathlon podria ser ocupat pel grup francès Adeo (Leroy Merlin, Bricomart, Aki), que també vol ubicar a Barcelona per consolidar el seu centre logístic per al sud d’Europa.
La presència de Decathlon a Catalunya és molt significativa. De fet fa pocs anys la multinacional va centralitzar tota la seva activitat logística en un centre nou de Sant Esteve Sesrovires, per a això va traslladar treballadors i l’operació que tenia a Vilafranca, municipi de la província de Barcelona.
El comerç electrònic fa que a Barcelona hi hagi poc espai logístic
El comerç electrònic ha fet que Barcelona tingui problemes en l’oferta de metres logístics.
L’arribada d’Amazon és un viu exemple fent presència amb diversos centres com el Prat amb més de 200.000 metres quadrats o multinacionals com UPS, FedEx o DHL. Aquestes companyies han creat a Barcelona una espècie de “ecosistema” com a hàbitat del comerç electrònic per a la regió.
No obstant això l’expansió va produir un altre efecte: el fre de la crisi va fer que es deixessin de destinar o condicionar espais logístics per construir naus adequades d’acord amb la nova demanda. Aquest fet ha vingut creant tensions en el mercat immobiliari industrial que ha pujat els seus preus pels metres logístics.
Alineem estratègies i sumar esforços per potenciar l’activitat industrial a les pimes | Alineamos estrategias y sumar esfuerzos para potenciar la actividad industrial en las pymes.